У Миколаєві, як уже повідомлялося, відбувся черговий, третій, раунд Всеукраїнського круглого столу національної єдності, в якому взяли участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, попередні Президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, представники Миколаївської, Кірово-градської, Одеської та Херсонської областей, а також спеціальний посланник ОБСЄ в Україні Вольфган Шингер (Німеччина) і посол США в Україні Джефрі Пайєт.

Особлива актуальність масштабного заходу, проведеного цього разу в досить стабільному Південному регіоні, означила кілька вузлів напруженості, на які, можливо, не розраховували й самі організатори діалогу.

Дві «дорожні карти»

Збіглося? Третій круглий стіл пройшов буквально наступного дня після прийняття Верховною Радою очікуваного й обговорюваного документа — Меморандуму взаєморозуміння і миру. Про що в Миколаєві з гордістю доповів перший спікер Вадим Новинський — великий бізнесмен, регіонал, народний депутат від Севастополя та ідейний натхненник Меморандуму.

Заяви й сама присутність Новинського в Миколаєві позначили грані давнього й гострого конфлікту, але про це — нижче. Народний депутат запропонував свій варіант «дорожньої карти» для України: крім безумовної важливості проведення президентських виборів, він наполягає на необхідності змін у Конституції, прийнятті закону про референдум, постійному діалозі влади з опонентами й припиненні навіть якихось розмов про заборону ідеологій і партій. Також В. Новинський запропонував провести «Женеву-2» і вже сьогодні, не чекаючи результатів виборів, ініціювати поновлення діалогу з Росією.

Водночас прем’єр Арсеній Яценюк в яскравому резюмуючому виступі заявив, що Україна нині не готова вести переговори з Росією у двосторонньому форматі. Він також презентував власний варіант «дорожньої карти», відмінний від версії Новинського. Реформування Конституції — після висновків Венеціанської комісії й тільки після публічного обговорення всіх пропонованих змін, у тому числі й із кардинальної перебудови судової системи. А також — нові Бюджетний і Податковий кодекси, неухильне виконання Договору з ЄС. Так, і «Женева-2» — але тільки в чотиристоронньому форматі й тільки після того, як Україна зрозуміє, про що, власне, домовлятися.

Президенти сказали вагоме слово

Із чотирьох поки що відомих історії Президентів України, у круглому столі брали участь рівно половина. Колеги-журналісти одностайно відзначали — і в кулуарах, і в соціальних мережах — те, як блискуче провів захід Леонід Кравчук. Не залишилася без уваги і його пропозиція Верховній Раді саморозпуститися.

— Час дуже складний, неординарний... Можливо, треба так, що, якщо можете, дядько, то робіть, а не можете, то йдіть, — сказав Кравчук. — Ми колись свою долю визначили самі. Проголосували й пішли на дострокові вибори.

Ця фраза стала однією із найбільш цитованих у репортажах з миколаївського круглого столу.

Леонід Кучма, у свою чергу, поскаржився на погану пам’ять російських політиків.

— Добре, на Меморандум 1994 вони плювали, адже це протокол про наміри. Очевидно, Україна дала маху, коли потрібно було писати не меморандум, а договір. А Договір 1997 року, який я з Єльциним підписав! Там пунктів п’ять, де йдеться про територіальну цілісність України. У чому вони обманюють увесь світ? — обурився Кучма.

Українські Президенти, що були колись політичними супротивниками, тепер стабільно являють світу приклади конструктивного діалогу. От і цього разу Леонід Кравчук і Леонід Кучма запропонували спільне бачення врегулювання ситуації на Сході країни. На їхню думку, потрібна активна координація звичайних людей і великого бізнесу.

— Тема круглого стола — як нам налагодити спокій, мир у суспільстві, як тут може діяти не тільки влада, але насамперед ті люди, які живуть на цій землі, — переконаний Леонід Кравчук.

Його доповнив Леонід Кучма: «Якщо люди не зрозуміють, що від них усе залежить, поки великий бізнес також не зрозуміє свою відповідальність, то військами ми нічого не зробимо». Президенти дійшли спільного висновку: треба не тільки налагоджувати політичний діалог, а й, насамперед, думати про економіку Сходу країни, щоб люди були впевнені у своєму майбутньому.

Почути Миколаїв?

Місце проведення круглого столу таки було обрано не випадково — Миколаїв не промовчав. Розміряний плин заходу не раз, емоційно й по суті, пожвавлювали спічі місцевих громадських активістів. Зокрема, одним із найпомітніших у цьому раунді всеукраїнського діалогу став виступ молодого громадського діяча Давида Арахамії.

Він назвав ганебним те, що першим у Миколаєві довірили виступати Вадиму Новинському — олігархові, який контролює стовпи місцевого суднобудування — завод «Океан» і Чорноморський суднобудівний завод, перший з яких він планомірно підводить до банкрутства, а другий уже тривалий час простоює без замовлень.

Депутат Миколаївської міської ради Олександр Жолобецький звернув увагу представників влади на непросту ситуацію, що склалася на іншому великому підприємстві «Зоря-Машпроект» у зв’язку зі зміною на ньому керівництва, і закликав зробити все можливе, щоб не допустити збурення людей у Миколаєві.

У той само день, трохи раніше, дразливу тему миколаївського суднобудування зачепив на виїзному засіданні Кабміну й Арсеній Яценюк: Прем’єр-міністр запропонував своє посередництво в діалозі Вадима Новинського і Миколи Романчука — нині голови Миколаївської ОДА, а в недавньому минулому директора заводу «Океан», — а також акціонерами підприємства.

— Світовий суднобудівний ринок зростає, а миколаївські заводи чомусь не завантажені. Треба буде розібратися, в чому причини. Економічних причин я не бачу, — сказав Арсеній Яценюк.

Підбиваючи підсумки роботи третього раунду круглого столу, Леонід Кравчук зачитав підготовлений ним проект резолюції, в якому міститься, зокрема, і звернення до російської влади: припинити втручатися у внутрішні справи України. Після чого третій круглий стіл національної єдності оголосили завершеним.

 

Миколаїв.