Київ. У конференц-залі готелю «Мир» відбулася справді історична подія для національного футболу — 21 український топ-тренер і один з Молдови отримали документи, що підтверджують найвищий рівень тренерської кваліфікації — «ПРО-диплом» УЄФА. Нагадаємо, у 2004 році Федерація футболу України перша серед колишніх радянських територій отримала повноправне членство в Конвенції про визнання тренерських ліцензій. Документи нашим фахівцям вручали віце-президент УЄФА Сенеш Ерзік та президент ФФУ Григорій Суркіс.

Протягом 2002—2006 років, з часу, коли українська федерація підписала Конвенцію УЄФА про взаємне визнання тренерських кваліфікацій, в Центрі ліцензування ФФУ пройшли курс навчання 201 тренер професіональних команд і 245 тренерів дитячо-юнацьких колективів. Із тих, хто пройшов навчання, 119 отримали «А»-диплом УЄФА і 311 — «Б»-диплом УЄФА.

Після проведення всіх належних організаційно-методичних заходів Центр ліцензування розпочав у листопаді 2005 року навчання за програмою «ПРО-диплом» УЄФА. Група українських спеціалістів (до неї входять 14 заслужених тренерів України та 12 заслужених майстрів спорту і, як уже зазначалося, один молдавський) перша отримала довгоочікувані документи, котрі видаються на все життя. Лише раз на чотири роки потрібно продовжувати термін ліцензії. І тренуй собі на здоров’я хоч когось удома, хоч «Челсі», хоч «Мілан»...

Президент ФФУ Григорій Суркіс підкреслив, що недоліком у роботі Центру ліцензування ФФУ є відсутність можливості виїзду українських тренерів до зарубіжних клубів для обміну практичним досвідом роботи.

— Тому торік, — сказав він, — наша федерація направила листи на адресу кількох національних асоціацій з проханням прийняти на стажування українських тренерів у професіональних клубах цих країн. Від Німецького футбольного союзу вже отримано позитивну відповідь. Наші тренери набуватимуть досвід у мюнхенській «Баварії» та берлінській «Герті» вже нинішнього року.

А ось що сказав віце-президент УЄФА Сенеш Ерзік:

— В Європі мало прикладів, коли молода країна робить досить привабливі і водночас потужні інвестиційні кроки у власний футбол. Уже сьогодні помітні перші результати роботи. Адже Україна змогла випередити в турнірних перегонах до світової першості Грецію, Туреччину і Данію. Система менеджменту та адміністративної діяльності у ФФУ нині — на найвищому професіональному рівні. І це дає добрі плоди. Особливо приємно відзначати інвестиції ФФУ в футбольну освіту.

Від імені всіх дипломованих Олег Блохін зазначив, що сьогоднішня історична подія надасть нового імпульсу в розвитку українського футболу. Тренери, які отримали заповітні документи, й надалі натхненно працюватимуть, а здобуті знання допомагатимуть в подальшій роботі.

Нарешті імена тих, хто отримав «ПРО-диплом УЄФА»: Геннадій Литовченко, Олександр Заваров, Семен Альтман, Олег Блохін, Олексій Михайличенко, Леонід Буряк, В’ячеслав Грозний, Петро Кушлик, Іван Балан, Віталій Кварцяний, Михайло Фоменко, Павло Яковенко, Анатолій Дем’яненко, Олег Протасов, Віктор Прокопенко, Анатолій Коньков, Олександр Іщенко, Олег Лужний, Мирон Маркевич, Андрій Баль, Олександр Севідов, Олександр Спиридон.

До речі, Олег Лужний розповів кореспондентові «Голосу України», що незабаром може стати до роботи у тренерському штабі лондонського «Арсеналу».