Вечірнє засідання 4 квітня

Ще до початку засідання депутати з фракції Партії регіонів заблокували ложу Президента та уряду і президію парламенту. Вони вимагали закрити сесію. На що Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив: народні депутати «не ухвалюватимуть рішення, з яких немає компромісу». Крім того, глава парламенту повідомив, що Верховна Рада України не приводитиме до присяги суддів Конституційного Суду, обраних з’їздом суддів та призначених главою держави за своїми квотами, до того часу, доки не буде узгодженого рішення.

Після чого сесія розглянула низку законів з пропозиціями Президента. Зокрема, ухвалила в новій редакції зміни до законодавства з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців.

Народні депутати також заборонили приватизацію до 2008 року пакета акцій ВАТ «Укрнафта» та ВАТ «Завод «Маяк» і ухвалили в новій редакції закон про статус гірських населених пунктів. Перший заступник міністра економіки Сергій Романюк зазначив, що законом передбачається зменшення показника висоти, на якій має бути розташований населений пункт, — з 400 до 350 метрів над рівнем моря, і показника крутизни схилів, на яких розміщені сільськогосподарські угіддя, до дев’яти градусів. Запровадження цієї норми, переконував доповідач, збільшить кількість гірських населених пунктів удвічі.

А населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні ризику навколо АЕС, платитиме 50-відсотків за електроенергію. Це передбачено в новій редакції ухвалених змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (щодо компенсації населенню)». Закон набуде чинності після підписання Президентом України з 1 липня 2007 року. Щоправда, заступник міністра палива та енергетики Сергій Тітенко закликав парламентаріїв не підтримувати закон. Оскільки 50-відсоткова знижка плати не відповідає світовим стандартам щодо розміру компенсації ризику для відповідних груп населення. Крім того, зауважив заступник міністра, якщо торік компенсація становила 85 мільйонів гривень, то у разі встановлення пільгових 50 відсотків цього року вона сягне 170 мільйонів.

Верховна Рада ухвалила в новій редакції закон стосовно соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження, зміни до Закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» і подолала вето Президента на закон стосовно гарантій трудових прав народних депутатів. За зміни до статті 20 Закону України «Про статус народного депутата України» проголосувало 307 парламентаріїв із 370 зареєстрованих у залі. Документ передбачає надати колишнім народним обранцям право на зарахування до резерву кадрів головного управління Державної служби України та на отримання матеріальної допомоги у разі втрати роботи, на яку вони працевлаштувалися після закінчення терміну повноважень депутата.

Народні обранці ратифікували угоду між урядом України та урядом Його Величності Султана і Янг Ді-Пертуана Брунею Даруссаламу про сприяння та взаємний захист інвестицій та протокол до цієї угоди. (Однак не ратифікували угоду про військово-технічну співпрацю між Україною і Хорватією). Відповідно до угоди кожна сторона на своїй території заохочує інвестиції інвесторів держави іншої сторони.

Наприкінці засідання Володимир Литвин повідомив, що урочисте закриття останньої дев’ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання відбудеться 26 квітня. Він нагадав, що о 10.00 цього дня пройдуть парламентські слухання, присвячені 20-й річниці Чорнобильської трагедії. А до 26 квітня народні депутати працюватимуть у комітетах, фракціях, виборчих округах.