Представники різних політичних сил під час «круглого столу» на тему: «Україна після виборів: продовження демократичних змін?», що відбувся в інформагентстві «ЛІГА БізнесІнформ», прогнозують різні сценарії створення коаліції в новому парламенті.

Зокрема, народний депутат від «Нашої України» Михайло Поживанов виключив можливість розколу «НУ» в процесі ухвалення рішення про створення парламентської коаліції. Та водночас, за його словами, переговори з цього питання можуть затягтися: всередині блоку існує домовленість про те, що всі рішення приймають на основі консенсусу. Народний рух України, який представляє парламентарій, висловлюється за коаліцію з СПУ і БЮТ. Ще один можливий варіант майбутньої коаліції, на думку депутата, — Партія регіонів і СПУ, які під час пленарного засідання парламенту четвертого квітня разом блокували трибуну Верховної Ради і до яких можуть приєднатися й комуністи.

Представник фракції Соцпартії України Микола Рудьковський вважає, що парламентська коаліція демократичних сил реально буде створена не раніше як за три тижні. За його словами, СПУ розглядає тільки один варіант — «Наша Україна», БЮТ і СПУ. «Ми продовжуємо переговори з «Нашою Україною», щоб досягти компромісу й укласти політичну угоду», — сказав депутат.

А «бютівець» Микола Томенко заявив: подальше зволікання з питанням створення парламентської коаліції може позначитися на соціально-економічній ситуації в країні. На його думку, сьогодні розглядається два «реалістичні» варіанти формату майбутньої парламентської коаліції. Перший — про який говорять представники Партії регіонів, — це варіант «бізнес прагматичної коаліції», за якого «регіонали» готові віддати «нашоукраїнцям» посаду прем’єра і нібито висувають низку умов. Зокрема, винесення за дужки газових питань і питання вступу України до НАТО і чіткішого позиціонування по лінії Україна—Росія. Другий формат, на думку М. Томенка, — це політична коаліція БЮТ, СПУ і «Нашої України». Крім того, не виключає представник БЮТ, після виборів в Україні може сформуватися «серйозна непарламентська коаліція», лідером якої стане Володимир Литвин.