Після голосування 26 березня люди чекають зрозумілого завершення політичної кампанії: початку роботи Верховної Ради України, створення коаліції фракцій та формування Кабінету Міністрів. І хоч підрахунок голосів проведено з численними порушеннями закону, виявленими фактами підтасовок, підкупу і шантажу, загалом вибір громадян відбувся. Він є остаточним з корекціями, котрі внесе перерахунок голосів у випадках, передбачених законом. Таких порушень могло бути значно менше, якби після виборів 2004 року зловмисників було справедливо покарано. Бездіяльність влади стосовно цього заслуговує осуду і відповідної реакції Президента та тих політичних сил, які братимуть участь у кадрових призначеннях за підсумками виборів-2006.

Як відомо, уповноважені представники блоків Юлії Тимошенко, «Наша Україна» та Соціалістичної партії України погодили текст Меморандуму про порядок та умови створення передбаченої Конституцією України парламентської коаліції. Водночас соціалісти не заперечують участі у владі представників інших політичних сил, маючи на увазі важливу мету, — подолання штучно нав’язаної суспільству напруженості по лінії Схід—Захід.

Сьогодні ніщо не заважає підписанню згаданого Меморандуму. На перешкоді тут стоять суб’єктивні чинники, що характеризують взаємини між «НУ» та БЮТ. Ми ще раз наполягаємо на прискореному узгодженні позицій цих політичних сил, на прозорому та гласному проведенні дискусії і завершенні домовленостей.

Натомість 3 квітня цього року ми одержали від «Нашої України» новий проект відповідного документа, зміст якого повертає всіх нас на два місяці назад і, по суті, означає спробу затягнути процес, виграти час.

Виникає запитання: для чого? Відповідь знаходимо в низці дій, спрямованих на досягнення небезпечного для країни наміру — заблокувати політичну реформу, повернути суспільство і державу до диктатури. Саме з цією метою, всупереч відомому рішенню Верховної Ради України від 14.12.2005 р., нав’язується приведення сьогодні до присяги нових суддів Конституційного Суду України. Поза всяким сумнівом, Конституційний Суд треба створювати якомога швидше, але не для того, щоб тиснути на нього, добиватися авантюрних рішень, відхилення закону про внесення змін до Конституції України. Введення цього закону припиняє спроби скасувати його, а це можливо лише з початком роботи Верховної Ради України п’ятого скликання. Так передбачено в Конституції.

У черговий раз заявляємо: ревізія політичної реформи не пройде! Авторитаризм, який за 15 років незалежності приніс Україні нескінченну низку бід, паралізував всю правову систему корупцією, злодійством і хабарництвом, повинен безповоротно піти в небуття.

Вимагаємо припинити спроби протягування через парламент ризикованих для суспільства рішень, котрі ніяк не враховують політичні уподобання громадян, що виявилися під час голосування 26 березня ц. р. Пропонуємо припинити проведення пленарних засідань Верховної Ради, зосередитися на підготовці проектів нормативних актів в комітетах і фракціях, підготувати достойне закриття останньої сесії парламенту четвертого скликання.

Вважаємо, що керівники всіх політичних партій і блоків, представлених у наступному парламенті, найперше БЮТ і «НУ», зобов’язані завершити підготовку та схвалення домовленостей, що забезпечить нормальне функціонування парламенту та всієї влади. Цього чекають виборці. Цього вимагає непроста ситуація в країні.

Олександр МОРОЗ, голова партії і керівник фракції.