Днями указом Президента відновлено дозвіл на використання побутових роторних лічильників газу, що дає можливість вітчизняним підприємствам продовжити їх виробництво і реалізацію. Не останню роль у розв’язанні цього питання відіграла активна позиція УСПП, народних депутатів фракції промисловців і підприємців в парламенті України та секретаря РНБО Анатолія Кінаха.

Проблема із вищезгаданими лічильниками виникла в кінці минулого року. При затвердженні плану заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки України роторні лічильники помилково були визначені як такі, що застаріли і підлягають заміні сучасними засобами вимірювання. Однак висновки фахівців свідчать про протилежне — ці лічильники відповідають державним технічним вимогам, до того ж вони мають ряд переваг над зарубіжними аналогами, особливо за ціновими показниками.

Заборона їх використання призвела до збитків багатьох українських підприємств, зокрема Хмельницького ДП «Новатор», Київського ДП «Завод Арсенал», Красилівського агрегатного заводу, ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад», ВАТ «Ямпільський приладобудівний завод» та інших. Тут істотно зменшилися загальні показники обсягів виробництва та реалізації, надходження до державного бюджету, відбулося скорочення кількості робочих місць.

Усвідомлюючи ризики ситуації, що склалася, промисловці і підприємці забили на сполох. З ініціативи і під головуванням представника фракції ПППУ у Верховній Раді Віталія Майка відбулося засідання підкомітету Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва, на якому було прийнято рішення про необхідність уточнення та роз’яснення пункту 4 плану заходів, що стосується роторних лічильників.

Економічне обґрунтування доцільності таких дій учасники засідання направили секретареві РНБО Анатолію Кінаху, заручившись його підтримкою у розв’язанні проблеми.

Рішення не забарилося — 24 березня указ Президента України скасував заборону на використання побутових роторних лічильників газу.