Іноді господар цілком здорового поросяти має низку проблем — росте погано, слабке, а кормів іде сила-силенна. І хазяї навіть не здогадуються, що основною причиною може бути ізоспороз. Це захворювання становить неабияку загрозу для маленьких «п’ятачків».

Вчені встановили: недугу зумовлює один з видів найпростіших — ізоспора. Цей збудник поширений не тільки в країнах Європи, а й на інших континентах. Проведені в Польщі дослідження засвідчили, що майже 90 відсотків свинарських господарств були уражені ізоспорозом. Поширений він і в Україні.

Симптоми цього захворювання проявляються на другому тижні життя поросят — у вигляді проносу без домішок крові. При цьому апетит у нездорових тварин зберігається. Зазвичай господар купує свиней у значно старшому віці, тому і не може визначити, чому його поросята часто хворіють та погано ростуть.

Ознаки хвороби спостерігаються не у всіх уражених тварин. Вони взагалі не проявляються у дорослих свиней, хоча саме останні є джерелом виділення збудника. Поросята в гнізді, ураженому ізоспорозом, відрізняються нерівномірністю росту. Часто за перших ознак захворювання лікар вводить антибіотики або сульфаніламідні препарати, не провадячи паразитологічних досліджень. Отже, у ліпшому разі, зникають симптоми хвороби, але залишається сама причина.

У заражених ізоспорозом поросят порушуються функціональні властивості шлунково-кишкового тракту, через пошкодження паразитом на стінках кишечнику утворюються мікротріщинки, які є воротами інфекції. Тому хворі на ізоспороз тварини виростають слабкими, схильними до різних недуг, відстають у розвитку. Водночас збільшуються витрати корму на кілограм приросту.

Для боротьби з цим паразитом фахівці пропонують байкокс. Багато господарств України, які спеціалізуються на розведенні свиней, вже застосовують цей препарат як невід’ємну частину технологічної схеми вирощування поросят. Одноразового застосування байкоксу в чотириденному віці достатньо для профілактики ізоспорозу. Також поросята стають менш схильні й до інших захворювань, швидше досягають забійних кондицій.

Олена ГНАТЮК, ветеринар.