Замість передбачених 28 мільйонів гривень дотації на посів озимих аграрії Вінниччини отримали 560 тисяч

Контролери КРУ у Вінницькій області раніше від хліборобів вийшли в поле. У ці дні вони, за дорученням Мінфіну, обстежують... посіви озимих. Доки на більшості площ лежав сніг, перевіряльникам працювалося простіше — виїжджали на ті лани, де вже зеленіли сходи озимини. Тепер треба одразу проінспектувати всі півмільйона гектарів площ, саме такий клин озимих в області.

Казки писати б з таких державних людей, пожартував один з керівників сільгосппідприємств! Адже їм доручили порахувати насінини, покладені в грунт на такій великій ділянці поля. Нині, за словами начальника Головного управління аграрної політики в області Василя Чернія, контролери КРУ перевіряють озимі на предмет утворення вторинної кореневої системи. «Хіба це їхня робота? Чи хтось з них знає, коли вона має утворитися? Такої абсурдної ситуації я не пригадую за час своєї роботи у сільському господарстві...»

Співрозмовник переконаний: в державі створено декілька ступенів контролю за витрачанням виділених коштів для сільського господарства. І якщо знайдеться хтось нечесний на руку, того треба карати. А не так, як це робиться нині — грошей не дають доти, доки всіх не перевірять. Тим часом контролери, у свою чергу, уже повідомили про неправильне використання дотаційних коштів у сумі 200 тисяч гривень. Але ж їх ще ніхто не отримав!

Селяни кажуть, що чиновники з Мінфіну зробили все від них залежне, щоб не дати грошей, про які стільки було розмов на всіх рівнях.

Документи підготували — і що з того? Мінфін їх приймає лише тоді, коли всі посіви обстежать фахівці КРУ. Без цього ніхто з аграріями не хоче вести мови. Але хіба недостатньо даних Державного статистичного управління, кажуть фахівці Головного управління АП області? З них, як на долоні, видно, у кого скільки посіяно озимини. А якщо виникнуть розбіжності — той нехай відповідає. Принаймні така схема застосовувалася завжди. Мінфін чомусь вирішив її модернізувати.

На початку березня, коли до Вінниці приїздив в. о. Прем’єр-міністра Юрій Єхануров, селяни поскаржилися на затягування з виплатою дотацій. Посадовець привселюдно дав доручення негайно виправити ситуацію. На той час, як з’ясувалося, документи на отримання доплат за озимі прийняли лише від шести регіонів держави. Цікаво, як там обстежували озимі? Сніг розгрібали лопатами чи застосовували іншу методику? Цього не може ніяк зрозуміти керівник агропідприємства «Агрошанс», що у Могилів-Подільському районі, Олексій Бондар. Найімовірніше, знайшли підхід до столичних чиновників. Утім, каже він, сто гривень на гектар, про які йдеться, не такі вже й великі гроші. Мова про інше: селян вкотре пошили в дурні. І в який час? У гучно розрекламований так званий Рік села! Як у ТОВ «Агрошанс», так і загалом в області, аграрії покладали надії на дотаційні кошти. Фахівці кажуть, що їх вистачило б для часткової оплати за насіння кукурудзи, якого ще не запасли у потрібній кількості. Дизпального придбано лише половину від потреби на посівну. Бензину — ще менше. Пальне на складах у постачальників є в достатній кількості. Є й кукурудза. Було б чим платити...