У «Голосі України» за 22 грудня минулого року було опубліковано розповідь про ІІІ Всеукраїнський конкурс молодих диригентів, який відбувся в Києві. Відгуки на цю публікацію засвідчують, що то була справді визначна і значуща подія в хоровому мистецтві України, як назвав її голова Національної всеукраїнської музичної спілки, академік, Герой України Анатолій Авдієвський.

Зокрема, професор, завідувачка кафедри історії музики і фолькльору, кандидат мистецтвознавства, проректор з наукової роботи Донецької державної музичної академії ім. С. С. Прокоф’єва Тетяна Тукова вважає:

— Серед численних конкурсів різних спеціалізацій існує чимало конкурсів хорових диригентів. А в Україні, де хорова культура — на високому рівні, є лише один такий конкурс. Ми дуже раді, що останнім часом зростає кількість учасників цього престижного творчого суперництва. Бо це — критерій, який свідчить про рівень майстерності молодих музикантів.

Далі Тетяна Валентинівна висловлює задоволення тим, що лауреатом останнього конкурсу стала їхня вихованка Аліме Мурзаєва. В академії вірили в її перемогу.

А професор, заслужений діяч мистецтв України, проректор академії з навчальної роботи Олексій Скрипник додає: «Ми знаємо Аліме як обдарованого хормейстера, тонкого інтерпретатора музичних творів різних стилів і жанрів. Тому перемога на конкрусі диригентів засвідчила її високий професійний рівень. Нам дуже приємно, що такий хормейстер був вихований у стінах нашої академії».

Сама Аліме Мурзаєва так сказала про конкурс:

— Для мене він став важливим етапом творчої діяльності. По-перше, це чудова можливість порівняти свій професійний рівень з рівнем інших молодих диригентів. По-друге, участь в такому конкурсі дала можливість попрацювати із чудовим хором «Думка», який неймовірно тепло поставився до всіх без винятку хормейстерів-конкурсантів.

Тут я змушений припинити цитування відгуків, згадавши вислів: нема лиха без добра. Річ у тім, що з технічних причин у звіті про конкурс не назвали прізвище А. Мурзаєвої. Спочатку був дзвінок до редакції її мами. Валентина Дмитрівна обурювалася: «Моя донька так чекала вашу публікацію, а ви її навіть не згадали!..». Як автор тієї розповіді про конкурс, прошу вибачити мене — передусім Аліме, керівників академії — і водночас констатую: не сталося б такої прикрості, то ми і не знали б реакції на конкурс. Тож недаремно наша редакція стала його головним інформаційним спонсором.

Отже, друкуємо уточнений список переможців ІІІ Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів, що завершився у Києві 16 грудня 2005 року.

Гран-прі присуджено киянину Богдану Плішу.

Лауреатами визнано:

І ступеня — Ганну Парфенову з Харкова;

ІІ ступеня — Аліме Мурзаєву з Донецька і Христину Панкевич зі Львова;

ІІІ ступеня — харків’янина Євгена Панкова і киян Олександра Заволгіна та Дмитра Морозова.

Додамо, що Аліме Мурзаєва, на час конкурсу старший викладач кафедри хорового диригування Донецької державної музичної академії, нині вже доцент, очолює камерний хор вузу. Цей колектив — дипломант кількох фестивалів.