Залучення кредитних ресурсів для українських підприємств є нині надзвичайно болючим питанням. Дорожнеча кредитів не дає можливості модернізувати та розширити виробництво, оновити обладнання, впровадити новітні технології. На допомогу вітчизняному виробнику готові прийти іноземні банки, якщо інвестиційним посередником виступає Український союз промисловців і підприємців.

Днями в Мілані за участі першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова підписано угоду про співпрацю італійських банків «Де-Імпреза», «Інтеза» та вітчизняного «Укрексімбанку». Йдеться про відкриття кредитної лінії для українських підприємств у розмірі 100 мільйонів євро.

Останнім часом Італія посідає друге місце в товарообігу України з країнами Європи (після Німеччини) та одне з перших місць у світі серед імпортерів українських товарів. Довіра італійських партнерів до українських товаровиробників рік у рік зростає. Станом на 01.01.2006 р. Італія інвестувала в економіку України 117,58 млн. доларів США. Останнім часом відбулося значне пожвавлення торгівлі між країнами. На території України працює 353 підприємства з італійським капіталом, є тенденція до їх зростання.

Нова масштабна кредитна лінія вже почала працювати для українських підприємств — започатковано спільний проект вартістю 20 млн. євро між італійською інжиніринговою фірмою «Януа» та українським підприємством «Промбудскло», який передбачає відкриття нового виробництва будівельного скла.

За участі фахівців трьох банків створено спеціальну раду, яка відбиратиме найбільш вдалі бізнес-проекти, запропоновані українськими бізнесменами. Переможці, бізнес-плани яких відповідають європейським стандартам виробництва, найближчим часом отримають потрібні їм кредитні ресурси.

Ще один проект, про започаткування якого перший віце-президент УСПП, голова наглядової ради «Укрексімбанку» Сергій Прохоров домовився з керівництвом італійського банку «Інтеза», стосується українських заробітчан в Італії. Відомо, що тисячі наших співвітчизників поповнюють армію трудових мігрантів країн Євросоюзу. До останнього часу найболючішою для них залишалася проблема переказу коштів, що зароблені, до України.

За ініціативою Українського союзу промисловців і підприємців з другого півріччя 2006 року через банкову систему «Інтези» та «Укрексімбанку» наші заробітчани зможуть здійснювати грошові перекази з Італії в Україну за цінами, що дорівнюють цінам банківських послуг у межах України.

...і запровадити енергозберігаючі технології

Італійсько-американська компанія «Фостер» під час робочої поїздки першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова до Мілана підписала з УСПП протокол про наміри з енергозбереження. Італійська компанія разом з ТОВ «Технова» працюватиме над реконструкцією ТЕЦ у Чернігові з використанням технології «спалювання вугілля в киплячому прошарку». Компанія «Фостер» уже зарекомендувала себе на українському ринку, зокрема, у проектах з «Укртатнафтою». Очікуваний обсяг переробки вугілля — 300 тисяч на рік.

Співпраця в паливно-енергетичній сфері посідає вагоме місце в двосторонніх відносинах між країнами. Зокрема, серед найпоширеніших груп товарів, які експортує Україна до Італії, друге місце посідають нафта та нафтопродукти (26,0 відсотка).