За останні два роки в Донецькій області порушено 19 кримінальних справ за фактами незаконного відчуження квартир із комунальної власності та грубого порушення житлових прав громадян. Лише цього року уже є дві такі кримінальні справи. Як повідомляв “Голос України”, розголосу набула спроба продати за борги міськводоканалу частину квартири, де прописані 70-річна пенсіонерка та її неповнолітній онук-сирота. За кілька годин до торгів виконання цього рішення призупинила прокуратура.

Варто зазначити, що хоча на торги виставляли лише частину квартири, яка належала пенсіонерці, державний виконавець наклав арешт на все житло. До речі, борг жінки за воду становив трохи більш як 700 гривень. Крім того, ревізія встановила, що хлопчик-сирота два роки перебував у державному закладі, а тим часом бабуся продовжувала отримувати пенсію на онука. Тепер кошти перераховуються на особовий рахунок дитини. В цій історії до дисциплінарної відповідальності притягнено три посадові особи.

А ось службовим особам комунального підприємства “Служба єдиного замовника” Київського району Донецька доведеться нести кримінальну відповідальність. За даними обласної прокуратури, шляхом підробки документів та внесення в офіційні відомості завідомо неправдивих даних вони надали можливість отримати державну квартиру особі, яка не мала на це права. Згодом квартиру приватизували. Таким чином, знехтувано права громадян, які стоять у черзі на житло. Слідство встановило шість випадків незаконного одержання квартир.

У Радянському районі Макіївки порушено кримінальну справу стосовно директора комунального підприємства “Комунальник”. Зловживаючи службовим становищем, цей керівник оформив фіктивні документи, внаслідок чого квартиру з комунального житлового фонду передали в користування громадянину, який не мав на це права. Згодом житло приватизували і продали. У Гірницькому районі цього міста порушено кримінальну справу стосовно фахівців агентства з нерухомості “Олімп”. Унаслідок їхніх протизаконних дій двоє неповнолітніх опинилися на вулиці в буквальному розумінні — нині діти перебувають у притулку.

Трапляється й така ситуація, коли в якійсь квартирі несподівано з’являється незнайомий співмешканець, а сама квартира перетворюється на комунальну. Розповсюдженими порушеннями є видача дозволів на вселення і подальшу приватизацію квартир за відсутності законних підстав для цього та навіть згоди основних квартиронаймачів. Прокурор Сніжного опротестував п’ять рішень міськвиконкому про надання згоди на оформлення договорів піднайму житлових приміщень за відсутності згоди на це основного наймача і членів його сім’ї. Суд скасував усі незаконні рішення. А ось у Димитрові місцева мешканка та паспортистка, які вступили у злочинну змову, шахрайським шляхом оформили документи на реєстрацію (колишня прописка) дочки громадянки у квартиру інваліда першої групи без його згоди.

Квартирне питання породжує справжні людські трагедії. Літня мешканка обласного центру одного дня виявила в своїй квартирі невідомого чоловіка. З’ясувалося, що син господарки, перебуваючи в нетверезому стані, подарував свою половину квартири. Новий власник вирішив заволодіти всім житлом і тому створив неможливі умови для проживання: влаштовував п’яні дебоші, приводив друзів тощо. Тобто спонукав сусідку продати свою частину і забиратися геть. Після скарги жінки прокурор звернувся з позовом до суду про визнання недійсною угоди дарування і примусове виселення третьої особи із квартири. Суд першої інстанції задовольнив вимоги прокурора, однак апеляційний суд скасував рішення. Тепер крапку в справі може поставили лише Верховний Суд.

— Сьогодні існує суперечність між Житловим кодексом і Законом про власність, — прокоментував ситуацію прокурор області Олексій Баганець. — У Законі про власність йдеться, що людина, навіть якщо вона володіє частиною житла, має право розпоряджатися нею без погодження з іншими квартиронаймачами в цій квартирі. А Житловий кодекс зазначає, що коли живе кілька наймачів квартири, для того щоб реалізувати хоча би частину цієї квартири, когось зареєструвати, потрібна згода інших квартиронаймачів. На сьогодні цю неузгодженість не усунено, і тому виникають такі ситуації.