Я отримав у власність земельну ділянку. Впродовж кількох років обробляв її, а потім виїхав працювати в іншу місцевість і, відповідно, не міг нею користуватися. За цей час земля заросла. Нещодавно на мою адресу надійшов лист, в якому зазначалося, що я можу бути позбавлений права власності на земельну ділянку, оскільки не використовую її за призначенням. Чи справді хтось може забрати мою землю лише через те, що я не маю змоги нині її обробляти?

Микола СТОГНІЙЧУК.

Житомирська область.

Право власності на землю в Україні гарантовано Конституцією і є непорушним. Це означає, що ніхто не має права позбавити вас права власності на земельну ділянку, інакше, як у випадках, передбачених законом. Стаття 140 Земельного кодексу подає перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку. До них належать: добровільна відмова власника від права на земельну ділянку; смерть власника за відсутності спадкоємця; відчуження земельної ділянки за рішенням власника; звернення стягнення на ділянку на вимогу кредитора; відчуження ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб; конфіскація за рішенням суду; невідчуження земельної ділянки іноземцем впродовж одного року. Серед цих підстав немає такої, яка дозволяла б вилучити земельну ділянку у власника через те, що він не використовує її за цільовим призначенням. Такі дії можуть бути підставою для припинення права користування землею (оренди, постійного користування), але не права власності.

Водночас звертаємо увагу на те, що відповідно до статті 91 Земельного кодексу власник земельної ділянки зобов’язаний використовувати її за цільовим призначенням. Інакше його може бути притягнено до відповідальності, зокрема адміністративної.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.