Практично кожна весна на Чернігівщині — це нова стратегія посівної кампанії. І цьогорічна не стала винятком. Адже минулий великий врожай зернових за відсутності збуту хліба за цінами, які заохочували б до його виробництва, не стимулював сільгоспвиробників до збільшення посівів озимих. Нині їх площі становлять 210 тисяч гектарів, що на 81,5 тисячі менше за минулорічний показник. Особливо зменшилися посіви озимого жита.

Чи буде відповідно збільшено клин ярих зернових? За повідомленням начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Миколи Колесникова, посівні площі, навпаки, скоротяться. Під ячменем — на 2,4 тисячі гектарів, вівсом — на 6,2 тисячі, гречкою — на 0,8 тисячі, кукурудзою на зерно — на 12,8 тисячі гектарів.

Сільгоспвиробники, не отримавши бажаних дивідендів на вирощуванні зернових, льону (льонозаводи практично зупинилися), ставку робитимуть на розвиток тваринництва. Якщо у попередні роки область брала мільйонний рубіж у вирощуванні зернових, то нині на останній нараді в облдержадміністрації поставлено завдання подолати середньорічний 4000-літровий надій на корову. Саме для цього і збільшуватимуть посіви зернобобових на 5,9 тисячі гектарів, у кілька разів зросли площі під ріпаком. На корм худобі піде і великий клин озимини, а кормових культур буде висіяно на 25 тисяч гектарів більше, ніж торік.

Нині підскочила ціна на картоплю і можна було б переорієнтуватися на збільшення її виробництва. Але, імовірно, приріст бульб забезпечить приватний сектор. У сільгоспкооперативах, товариствах уже переважно втратили техніку, якою садили, збирали картоплю. А тому на вигідну пропозицію ринку, на жаль, вони не зможуть гідно відреагувати. Для ручного обробітку крохмалистої на селах вже немає відповідних людських ресурсів.

Дещо зменшаться площі під вирощування цукрових буряків. Водночас на землях сільгоспвиробники за рахунок новітніх технологій очікують збільшити обсяги виробництва до 700 тисяч тонн сировини, що, сподіваються, дасть можливість забезпечити роботу цукрозаводів більш як на 110 діб та довести виробництво цукру до 85 тисяч тонн.

Така стратегія має насамперед поліпшити фінансовий стан господарств, а не працювати на рекорди, з якими потім не знати, як виплачувати заробітну плату, купувати запчастини, техніку.

Зменшення посівних площ дало і свої плюси. Господарства області через економію коштів мають кращі показники у забезпеченні мінеральними добривами (140 відсотків), засобами захисту рослин (101 відсоток), насіннєвим матеріалом (115 відсотків), ніж це було торік у цю пору. Завершується ремонт техніки. На весняні роботи підготовлено 7309 тракторів (із 7896 наявних), 3272 культиватори (із 3390), 2940 сівалок (із 3015). Показники кращі за минулорічні на кілька відсотків. Хоча, зрозуміло, техніка переважно стара. У 2005-му аграрії області придбали 120 тракторів. Ця цифра вже вдвічі більша, ніж у попередні роки. Проте і вона не «робить погоди». Особливо у Щорському, Срібнянському, Прилуцькому, Борзнянському, Корюківському районах, де зуміли на всі господарства придбати всього-на-всього по одному трактору. До цього додамо, що 2005-го в області закуплено 38 сівалок, 52 культиватори, 30 дискових борін, 1 лущильник, 200 зубових борін, 14 обприскувачів. Це — мізерія за наявних потреб.

Є й досить серйозні проблеми, які можуть зірвати хід посівної. У більшості господарств бракує фінансових ресурсів. Традиційно весняно-польовий комплекс робіт на півдні Чернігівщини фінансував банк «Аваль». Але нині новий іноземний власник фінансової установи з насторогою вивчає можливості місцевих сільгоспвиробників. Інші банки неохоче кредитують село, бо дуже великий ризик. Отож для посівної кампанії не вистачає десь 100 мільйонів гривень. І тут на сільгоспвиробників чатує чимало небезпек. Торік вони отримали 12, 4 тисячі тонн дизельного пального за пільговими цінами. Нині преференцій не передбачено. У деяких районах взагалі склалася катастрофічна ситуація з пальним. Так, у Сосницькому районі за потреби 506 тонн є всього-на-всього 27 тонн. Ще менше його запасли у Щорському районі. А це означає, що чимало тракторів не зможуть вийти в поле.

Але хоч би як там було, посівна починається!