Вибори міських голів на Полтавщині сенсацій не принесли. Хіба що в Лубнах, де Анатолія Соболєва змінить на посаді новий «старий голова» Василь Коряк, який після «вимушеної перерви» повернувся в керівне крісло як редактор місцевої газети ... «Тихий жах». Міським головою Миргорода знову став Олександр Паутов, а Комсомольська — Олександр Попов. А от кременчуцькому міському голові Миколі Глухову довелося таки добряче «повоювати», перш ніж вдруге очолити міську громаду. Ледь не за два тижні до виборів місцевий тервиборчком зняв його з перегонів за рішенням суду, який за позовом одного з кандидатів інкримінував Глухову «використання службового становища» під час передвиборної кампанії. Тільки через суд міському голові вдалося й «відновитися», а відтак і перемогти зі значним відривом свого головного конкурента — колишнього керівника «Укртатнафти» Володимира Матицина.

Та найбільшою інтригою стали вибори міського голови у самій Полтаві. Переміг народний депутат України Анатолій Кукоба. Отож повторилася ситуація чотирирічної давності, коли водночас А. Кукоба був обраний і міським головою, і народним депутатом. Тоді він обрав депутатство. Проте міська рада так і не спромоглася оголосити повторні вибори. Тепер міський голова фігурує й у першій сотні списку Партії регіонів до Верховної Ради.

Однак новий склад міської ради, де «правитимуть бал» БЮТ, НСНУ та соціалісти, навряд чи дозволить працювати без міського голови, повідомляє наш власний кореспондент у Полтавській області Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Поствиборний синдром

Політичні уподобання тернопільців здебільшого однорідні: беззаперечну перемогу в області отримали помаранчеві сили. В обласній раді 51 депутата матиме БЮТ, 46 — «Наша Україна», 13 — блок Костенка—Плюща, по п’ять — СПУ і «Пора». Однак одразу після оприлюднення підсумків виборів надійшли скарги до територіальної виборчої комісії від бютівців і нашоукраїнців. Вони вимагають, щоб переможці отримали не лише відсотки тих, хто не пройшов до облради, а й голоси виборців, які не підтримали жодної з політичних сил. Доки члени комісії шукають шляхи розв’язання цього конфлікту, назріває інший. П’ять політичних сил: «Наша батьківщина—Тернопільщина», Блок Анатолія Кучеренка, місцеві організації Народного блоку Литвина, всеукраїнського об’єднання «Свобода» і Партії регіонів, які не пройшли до обласної ради, заявляють про масові фальсифікації і вимагають перерахунку голосів, повідомляє наш власний кореспондент у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.

Козирна карта — у новачків

У новому складі Вінницької облради, сформованої з представників шести політичних сил, найбільше депутатських місць — 44 зі 100 — вибороли представники Блоку Юлії Тимошенко. Майже наполовину менше (23 депутати) має обласна організація партії НСНУ. Далі йдуть соціалісти, у яких 15 депутатських місць, по сім — у Партії регіонів і Народного блоку Литвина. 3-відсотковий бар’єр здолали також представники Компартії України — їх в новій облраді четверо. Найбільше новачків — серед бютівців — 40 депутатів не були у попередньому складі облради, а переважна більшість з них обрана вперше, тож для них чужі канони попередників. Саме ця обставина може призвести до певних несподіванок під час формування коаліції та виборів голови облради. До речі, серед тих, кого об’єднало «гаряче серце» — найбільше підприємців. У тісній співпраці з БЮТ впевнений перший номер «Нашої України», голова облдержадміністрації Олександр Домбровський. Він із задоволенням констатував той факт, що перемога пропрезидентських політичних партій є надійним підгрунтям для створення потужної коаліції в облраді у складі представників БЮТ, «Нашої України», Соцпартії і Народного блоку Литвина. Загалом у них набирається 89 голосів проти 11 в опозиційних сил, повідомляє наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК.

Перемога з «присмаком»

Андрія Садового уже привітали з обранням на посаду міського голови Львова, однак його перемогу намагаються поставити під сумнів четверо інших кандидатів — Світлана Куспись, Михайло Горний, Микола Порайко та Василь Куйбіда. Вони звернулися до територіальної виборчої комісії з вимогою про визнання виборів міського голови недійсними. Зокрема, під час прес-конференції оприлюднено спільну заяву про ознаки фальсифікації більш як 100 протоколів дільничних виборчих комісій. Окрему заяву зробив і народний депутат Петро Писарчук.

На підставі аналізу протоколів дільничних виборчих комісій з’ясувалося: по 23 дільницях кількість підрахованих бюлетенів є більша, аніж кількість виборців, які взяли участь у голосуванні; по 10 дільницях проголосувало більше виборців, аніж отримало бюлетені; по 44 дільницях неможливо з’ясувати, куди поділися бюлетені, а по 23 — звідки вони взялися; на 22 дільницях зафіксовано перевищення кількості виборців на виборах міського голови над кількістю виборців на виборах до Верховної Ради (зокрема, по дільниці № 96 округу 112 — на 648 голосів). З’ясувалося, що кількість бюлетенів, отриманих дільничними комісіями, є на 6256 більша, ніж за даними ТВК, а кількість виборців у списках, за даними ТВК, є на 2298 більша, ніж за даними дільничних комісій. Якщо ТВК відмовиться визнати вибори недійсними, кандидати мають намір звернутися з позовами до суду, повідомляє наш власний кореспондент у Львівській області Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Спрацювала система, а не адмінресурс

У Луганську вважають, що нинішні вибори виграв не той, хто голосував, а той, хто ці голоси підраховував. Беззаперечним лідером серед виборців стала Партія регіонів, представники якої тепер складуть більшість у всіх радах різних рівнів. В обласній, наприклад, регіонали матимуть добру сотню депутатів, тоді як «Народна опозиція» Наталії Вітренко одержить 8 мандатів, КПУ — 7, БЮТ — 5. «Наша Україна» своїх представників в обласній раді не матиме. Керівники обласних організацій тих партій, що не змогли подолати 3-відсотковий бар’єр, вважають, що вибори справді були демократичні під час голосування, однак під час підрахунку бюлетенів допускалася велика фальсифікація. Відповідальність за це покладається передусім на Партію регіонів, яка «не будучи адмінресурсом, спрацювала дуже чітко, як система». Особливо незадоволені луганські соціалісти. Маючи факти підробки, підкупу, залякування членів виборчих комісій, фальсифікації документів з боку представників Партії регіонів, вони вимагають перерахувати голоси. До речі, по Біловодському регіону один суд вони вже виграли, повідомляє наш власний кореспондент у Луганській області Алла АНТІПОВА.