Поствиборні країни на порядку денному Європарламенту

Учора у Страсбурзі відкрито чергову пленарну сесію Європарламенту. Ключовими темами міжнародного порядку денного засідання буде ситуація в Україні, Білорусі та Ізраїлі у зв’язку з проведеними виборами.

Очікувати якихось сенсацій стосовно України, швидше за все, не варто. Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана вже привітав український народ із проведенням вільних і справедливих виборів і висловив сподівання на продовження і поглиблення співробітництва України та ЄС. Дещо іншої думки європарламентарії про Білорусь. Проінформувати про становище там запрошено одного з лідерів білоруської опозиції Олександра Мілінкевича.

Саакашвілі не до церемоній

Міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі прибув до України з робочим візитом. Сьогодні він візьме участь у церемонії закриття Року Грузії в Україні, також проведе переговори з керівництвом країни. А 5 квітня пан Бежуашвілі відкриє виставку творів грузинського художника Ніко Піросмані в Художньому музеї.

Раніше президент Грузії Михайло Саакашвілі сам мав намір відвідати Україну цими днями, але потім переніс свій візит. У Тбілісі нині неспокійно.

Минулого тижня опозиційні партії — Консервативна, Республіканська, «Нові праві», лейбористи, партія Костянтина Гамсахурдіа «Свобода» та інші — зібрали перед будівлею грузинського парламенту кілька тисяч осіб.

Центральною темою мітингу стало вбивство 28-річного працівника Об’єднаного банку Грузії Сандро Гіргвліані, скоєне, як стверджують його родичі, на замовлення високопоставлених поліцейських чинів. «Справа Гіргвліани» набула гучного суспільного резонансу і фактично стала «прапором», під яким об’єдналася опозиція. Перед парламентом пролунала вимога про відставку глави МВС Івана Мерабішвілі. «Ми привели цей уряд до влади, ми і повинні його розпустити!» — заявив з трибуни один із лідерів консерваторів Звіад Дзідзігурі. А пенсіонери пояснювали, що на їхні мізерні допомоги можна прогодуватися хіба що кілька днів, ошукані ж вкладники вимагали повернення втрачених коштів. Приміщення держканцелярії пікетували також члени партії Ігоря Гіоргадзе «Солідарність». У них вимога була одна — відставка Михайла Саакашвілі.

А після того, як Грузія і Росія підписали в п’ятницю в Сочі дві угоди — про строки виведення російських військових баз і транзит озброєнь, що будуть виводитися, Москва вирішила припинити імпорт грузинських вин. У них нібито містяться пестициди. Прем’єр-міністр Грузії Зураб Ногаїделі терміново зібрав найвідоміших грузинських виноробів і заявив, що уряд шукає шляхи виходу із ситуації.