Футбол. Кореспондент «Голосу України» розмовляв із тренером національної збірної України Олегом Блохіним. Ішлося про підготовку нашої команди до виступу у фінальному турнірі чемпіонату світу 2006 року.

— Ви вже визначилися зі складом, який вирушить до Німеччини?

— Говорити щось конкретне сьогодні дуже складно. Адже товариських матчів ми не мали. Тому ще не відомо, хто поїде на чемпіонат світу. ФІФА визначила термін подання заявок — до 15 травня. А в нас тільки закінчиться чемпіонат. Як на мене, то неправильне рішення. Я прохав клубних тренерів завершити національний турнір 10 травня. Однак взаєморозуміння, підтримки поки що не здобув. Ситуацію ускладнює і те, що не можемо залучити гравців молодіжної збірної, яка виступатиме на фінальній стадії першості Європи.

— Та все-таки, чи можлива поява в жовто-синій команді нових виконавців?

— Тим футболістам, котрі півроку тому вибороли для України путівку на світовий чемпіонат, ще не гарантовано поїздку до Німеччини. За колишні заслуги брати будь-кого не збираюся. Прикро, але чимало з них з різних причин нині не відповідають рівневі національної збірної. Чимало виконавців, яким довіряли місце в основних складах своїх клубів, тепер туди не потрапляють. Я не можу наказати клубним тренерам ставити тих або тих. На цю тему мав розмову з багатьма. Попередив, що рівень їхньої гри нас не задовольняє. Отже, якщо матимемо 20, а не 23 футболістів, які відповідатимуть вимогам, то повеземо лише ці два десятки гравців.

— Чи поліпшилася ситуація з воротарями, як справи в Олександра Шовковського?

— Ситуація непроста. Проблема Шовковського залишається. Ми спробували Шуста, який весь час грав у «Шахтарі» (У матчі останнього туру Шуст грав знову. — Прим. автора). Але його чомусь посадили на лаву запасних. Є ще один юний голкіпер — Рибка. Він поїде на молодіжний чемпіонат Європи. Але основний воротар у тому колективі не він, П’ятов. Хоча когось із молодих гравців я буду змушений брати. Маємо тренера воротарів Юрія Роменського, і останнє слово буде за ним.

Через оцю невизначеність зі складом нажили ще й проблему з фірмою «Lotto». Річ у тім, що повинні вже тепер дати прізвища гравців, які поїдуть до Німеччини, щоб набили їх на футболки. І які їм прізвища давати? Хіба що тренерів і кількох футболістів. А ще організатори ЧС—2006 вимагають, щоб ми їм надали розклад тренувань, відкритих занять, зустрічей з журналістами. І це їм потрібно вже за два місяці! Мені важко зрозуміти таке...

— Олеже Володимировичу, минуло вже багато часу після жеребкування груп. То, либонь, тепер можна оцінювати наших суперників конкретніше, сказати про наші плани в Німеччині?

— Чому тепер? І раніше ми знали силу конкурентів. Особливо іспанців, яких, гадаю, представляти нема потреби. Ця збірна — серед світової еліти. Туніс — багаторазовий чемпіон Африки. Гадаю, коментарі зайві. Майже всі футболісти цього колективу виступають у провідних європейських клубах. І мають чудовий вишкіл. От тільки збірна Саудівської Аравії є для нас певною загадкою. Знаємо лише, що вона проводить чимало товариських поєдинків. Але, попри все, наше завдання залишається незмінним — вийти з групи.