Завершився дводенний робочий візит до Польщі секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова. Польські коментатори звернули увагу, що він прибув до Варшави звичайним літаком, та вказують на те, що жоден із дотепер запрошуваних його попередників не мав такої насиченої програми та настільки високого рівня зустрічей.

В ході всіх проведених переговорів пріоритетною була тема двосторонньої співпраці у сфері безпеки й оборони. Польську сторону особливо цікавила оцінка ситуації в Україні та бачення перспектив її розвитку найближчим часом через призму аналітичних викладок і прогнозів РНБО. Звернувши увагу на складну ситуацію, в якій перебуває наша держава, маршалок Радослав Сікорський наголосив, що ми «мусимо й захищатися від агресії, і реформуватися одночасно». У Президентському палаці, де за нинішніх політичних розкладів, фактично визначаються пріоритети зовнішньої та оборонно-безпекової політики Польщі, розмова велася навколо шансів і ризиків, до яких слід бути готовими у контексті виконання Мінських домовленостей. Президент Броніслав Коморовський підтвердив готовність Міноборони РП проводити навчання наших військових спеціалістів і старшинсько-сержантського складу. Під час обговорення питань військово-технічного співробітництва Б. Коморовський наголосив, що «необхідно перейти від публічних дискусій до переговорів відповідних експертних груп». Цю тезу Верховного головнокомандувача повторив та дещо розширив керівник Бюро національної безпеки генерал Станіслав Козєй, який після зустрічі з О. Турчиновим заявив: «Що сильніша українська армія, то більші шанси зупинити ескалацію конфлікту». Тому «в інтересах Європи, Польщі і України є зміцнення та доозброєння української армії», — резюмував шеф БНБ.
Натомість на запит власкора «Голосу України» в прес-службі начальника Генерального штабу Війська Польського Мєчислава Гоцула назвали перекрученням поширювані деякими ЗМІ повідомлення про те, що генерал під час перебування у Литві заявив про готовність Польщі надавати нашій країні летальну зброю. Прес-секретар Генштабу полковник Томаш Шулєйко в розмові з нашим кореспондентом заявив, що не можна таких слів приписувати керівникові Генштабу, бо питання доставки озброєнь належить до виключної компетенції політичного керівництва країни.

Варшава.