Таджицького опозиційного політика Умаралі Куватова у четвер ввечері було застрелено на вулиці в одному з районів Стамбула. Турецькі ЗМІ повідомили, що вбивця наблизився до Куватова, звернувся до нього таджицькою, і, коли той обернувся, один раз вистрілив у голову й миттєво зник.
За даними газети Sabah, увечері 5 березня в гостях в Умаралі Куватова був його співвітчизник, вони повечеряли із дружиною і дітьми політика. Після цього всім членам родини стало зле, але вони не викликали «швидку», а пізно ввечері самі вирушили до лікарні. Дорогою і сталося це, безсумнівно, політичне вбивство. Дружина Куватова розповіла поліції про дивну поведінку гостя під час вечері й припустила, що він підсипав щось у їжу, і після цього всі Куватови занедужали. У такий спосіб усю сім’ю змусили вийти з дому пізньої пори. Поліція затримала гостя-таджика, якого підозрюють у змові з тим, хто стріляв, але жодних подробиць більше не повідомляють.
Умаралі Куватов був одним із лідерів таджицького опозиційного руху «Група 24». У вересні минулого року Верховний суд Таджикистану оголосив його екстремістським і обвинуватив у підготовці захоплення влади в країні. Сам Куватов уже тривалий період переховувався за кордоном. Якийсь час він жив у Росії та в Об’єднаних Арабських Еміратах, де, на запит влади Таджикистану, його навіть заарештували, але потім відпустили. Після цього опозиціонер разом із родиною переїхав до Туреччини. У січні цього року МЗС Таджикистану зажадав від Анкари видачі Умаралі Куватов, але ця вимога не була задоволена.