Народні депутати, які входять до Народного блоку Литвина, блоку Народно-демократичних партій, громадянського блоку ПОРА-ПРП, та інші мають намір 4 квітня зажадати від Верховної Ради ухвалення рішення щодо перерахунку голосів на виборах 2006 року. Про це заявив представник Народного блоку Литвина Олег Зарубінський на спільній прес-конференції лідерів цих політичних сил. Вони не виключили, що звертатимуться до Верховного Суду.

Автори звернення також просять Верховну Раду: заборонити ЦВК та її посадовим особам оголошувати результати виборів до завершення остаточного перерахунку голосів та відображення їх у протоколах; зобов’язати МВС та СБУ терміново забезпечити державну охорону бюлетенів, де б вони не знаходились, та здійснити контроль над видавництвом «Україна», що друкувало бюлетені.

Народний депутат і лідер блоку Людмила Супрун зауважила: якщо Верховна Рада відмовиться приймати відповідне рішення, то під стіни парламенту можуть прийти люди.

О. Зарубінський повідомив, що Блок Литвина проаналізував лише чверть протоколів дільничних комісій, які має на руках, але вже з цієї кількості очевидно, що практично в кожному регіоні розбіжності в даних становлять більше 10 відсотків, а в деяких регіонах ця цифра сягає майже 60 відсотків (Херсон). Крім того, наголошувала лідер «Віче» Інна Богословська, багато людей скаржаться на фальсифікації, і в них є відповідні звернення. Представник ПОРИ-ПРП Євген Золотарьов наголосив, що у ПОРИ-ПРП є дані про спланований механізм фальсифікацій підрахунку, який працював на виборах усіх рівнів. Він показав чистий бланк бюлетеня, виявленого у мішках, знайдених на смітнику в Соснівській райраді Черкаської області.

Водночас Людмила Супрун нагадала, що Юрій Луценко обіцяв дати 300 тис. грн. винагороди тому, хто виявить факти фальсифікацій. Народний депутат направила звернення до міністра, в якому вона просить пояснити їй джерела, з яких будуть взяті ці кошти, оскільки бюджет відповідних видатків для МВС не передбачає.

***

А лідери десяти політичних сил, учасники парламентських перегонів, які не подолали тривідсотковий бар’єр, оприлюднили відкрите звернення до Президента України. Блок Юрія Кармазіна, «Третя сила», блок Олійника та Сироти, блок партій «Союз» та інші просять главу держави вжити заходів до припинення масових, на їхню думку, фальсифікацій.

***

Територіальна виборча комісія округу № 47 (Макіївка Донецької обл.) визнала такими, що не відбулися, вибори до Верховної Ради на 29-й виборчій дільниці. Таке рішення прийнято після скарги уповноваженої особи від партії «Народний союз Наша Україна». Виявилося, що як голоси Партії регіонів тут порахували 73 бюлетені до обласної ради та 16 бюлетенів із виборів міського голови. Представники НСНУ та БЮТ заявили, що окружна комісія саботувала обробку даних із дільниць і навмисне затримувала їх передання до Центрвиборчкому. У четвер до територіальної комісії прибули активісти кількох партій, спостерігачі та кандидати в народні депутати. Вони вимагали перерахунку голосів по дільницях. Комісія годинами розглядала численні скарги про порушення. Дані протоколів дільничних комісій Макіївка передавала однією з останніх у державі.

Голова територіальної виборчої комісії Валерій Сівяков відкинув звинувачення у навмисному затягуванні підрахунку голосів. «Ті особи, які нас намагаються звинуватити, фактично самі затягують процес, — сказав голова кореспондентові «Голосу України». — Робота комісії фактично дестабілізована. Після вчорашніх дебатів у нас одна людина знепритомніла, другій знадобилася медична допомога. Члени окружної комісії не спали від п’яти до восьми днів. Весь цей час триває безперервне засідання».

Різко відреагував на звинувачення, які пролунали у четвер із боку Юлії Тимошенко, керівник Донецького обласного виборчого штабу Партії регіонів Анатолій Близнюк: «Якщо і були фальсифікації, то це треба доводити в суді, а не керуватися чиїмись словами».

***

Понад 200 наметів біля будинку Верховноі Ради Криму і уряду автономії виставили політичні сили півострова —учасники виборів. Учорашніх противників об’єднала вимога «чесного перерахунку» голосів з виборів до Верховної Ради АРК, не допустити зриву виборів і узурпації влади на півострові. Під спільною заявою підписалися кримські соціалісти, НСНУ, «зелені», БЮТівці, Блок Литвина, «Не Так», «Наш Крим», НДП, комуністи та інші.

У Блоці «За Януковича» звинувачення у фальсифікації сприйняли на власний рахунок «як провокацію з боку аутсайдерів» і заявили про непричетність до них.

Створено тимчасову комісію, в яку, крім представника Президента в Криму, ввійшли правоохоронці. Прокуратура Криму вже встановила неналежну роботу виборчих комісій у Сімферополі, Алушті, Ялті, Судаку, Саках і Сімферопольському районі.

За повідомленнями власних кореспондентів та інформагентств.