Столичний скандал із будівельною компанією «Еліта-Центр» спонукав до внесення змін у нормативні акти: у Верховній Раді зареєстровано проект закону, який має на меті вдосконалити державне регулювання у сфері будівництва житла та не допустити у майбутньому таких махінацій.

Автор законопроекту — народний депутат України, член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Анатолій Семинога (фракція БЮТ) пропонує внести зміни до чинних законів «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про інвестиційну діяльність», «Про рекламу», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» і передбачити, що неодмінною умовою укладання угоди між управителем фонду та забудовником має бути договір обов’язкового страхування відповідальності перед третіми особами —засновниками фонду — під час проведення будівельно-монтажних робіт. Прийняття законопроекту, як стверджує парламентарій, не потребує додаткових витрат з держбюджету.

З-поміж решти новацій законопроекту — управителю фонду забороняється залучати кошти засновників до отримання забудовником у встановленому законодавством порядку дозволу на виконання будівельних робіт. Передбачено також можливість дострокового припинення управління майном за ініціативою довірителя, відкріплення від нього об’єкта інвестування, повернення довірителю коштів внаслідок зменшення обсягу замовлення на будівництво або якщо можна напевно вважати, що об’єкти будівництва не будуть споруджені забудовником у зазначений термін. «Такі кроки мають убезпечити від ризиків порушення термінів будівництва та завдання моральної і матеріальної шкоди внаслідок неякісного виконання будівельно-монтажних робіт, — стверджує народний депутат. — Прийняття законопроекту сприятиме стабілізації ситуації на первинному ринку житла та унеможливить виникнення нових фінансових махінацій, схожих на ситуацію з ошуканими вкладниками компанії «Еліта-Центр».