Доки деякі політики вимагають від уряду загалом і його глави зокрема займатися безпосередньою роботою, Юрій Єхануров наполегливо і завзято виконує доручення Президента України — веде переговори з лідерами тих політичних сил, які долають тривідсотковий бар’єр. На засіданні політради рідного блоку «Наша Україна» він доповів про перемовини упродовж попередніх двох днів із головами СПУ Олександром Морозом, БЮТ Юлею Тимошенко та Партії регіонів Віктором Януковичем. Далі, як повідомляє прес-служба «Нашої України», у нього зустріч із головним комуністом країни Петром Симоненком.

Провідна теза перемовин — «забезпечення стабільного розвитку країни в умовах перехідного періоду до формування нового уряду». Так заявив в. о. Прем’єр-міністра, а на запитання журналістів (і, сподіваємося, більшості виборців) про перспективи створення парламентської коаліції відповів, що її формування «можливе на основі визнання політичними силами програми Президента та її виконання».

Не будемо уточнювати, які непереборні претензії до програми Віктора Ющенка можуть бути у представників «помаранчевих» сил (авторів цієї програми), і чи переглянули своє «непримиренне несприйняття» цієї програми їх політичні опоненти. Бо на слуху нині очевидніший «підводний камінь» перемовин — посади. Хто буде прем’єром, главою парламенту?.. Адже важливо не лише те, що робити, а й хто це робитиме. Соціалісти не хочуть лукавити, один з лідерів СПУ Йосип Вінський прямо каже: «На сьогодні ситуація така, що кожна восьма посада в Кабінеті Міністрів і в комітетах парламенту буде наша». Хоча зі своїми персоналіями на ці пости соціалісти не визначалися.

Водночас, неабияк розчарувавши публіку, Юрій Єхануров після засідання політради «Нашої України» заявив, що «питання посад під час зустрічей з лідерами політичних сил, які перемогли на виборах, не порушувалося».

То де і коли йтиметься не лише про програму, а й про посади, адже навіть останній виборець із найглухішого куточка країни здогадується, що без останнього ключового «питання про портфелі» навряд чи відбудеться хоч одна коаліція — хоч «помаранчева», хоч «просто демократична»? Блок «Наша Україна» на чолі з Єхануровим каже, що в перемовинах про коаліцію визначиться аж сьомого квітня. Це краще, ніж першого квітня, однак гірше, ніж другого, коли відсміємося. Але чому через тиждень після «дня дурня»?