Крим. Перерахунку голосів і перевиборів до Верховної Ради Криму і місцевих рад вимагають політичні сили різного забарвлення, незалежно від того, чи подолали вони тривідсотковий бар’єр.

Згодні з підсумками виборів на півострові лише «регіонали», котрі прийшли на засідання сесії ВР АРК минулого скликання, що ніяк не може завершити свою роботу. Через відсутність кворуму вже друге сесійне засідання не відбулося. У залі зареєструвалося 32 депутати із 100. Решта мітингували.

Спочатку про фальсифікацію виборів на користь відомої політичної сили заявила кримська організація НСНУ. До неї приєдналися промисловці й підприємці. Потім під стінами ВР автономії зібралися учасники Блоку Куніцина, «зелені» й «республіканці». Тоді біля кримськотатарських наметів на центральній площі Сімферополя мітингували представники блоку «Наш Крим» і комуністи, які вимагають перевиборів і заявляють про масові фальсифікації під гаслом « Кримінальна революція здійснилася». Різке незадоволення виборами висловлюють і «бютівці», об’єднані з ними представники руху «Прозора влада» та соціалісти. Поки що до Верховної Ради автономії проходять вісім політичних сил.

Віктор ХОМЕНКО.

І батько міста, і його голова

Кузнецовськ (Рівненщина). 76-річний Володимир Коровкін, який у 1973 році стояв біля витоків міста атомників Кузнецовська, обраний його головою з-поміж десяти претендентів на цю посаду. Так мешканці міста оцінили заслуги незмінного директора Рівненської АЕС, який очолював її колектив 29 років, побудував чотири енергоблоки. Володимир Коровкін — кавалер орденів трьох держав, лауреат багатьох міжнародних премій, експерт МАГАТЕ, учасник спостережних місій з проблем дотримання світових стандартів експлуатації АЕС.

Новий міський голова почне свою діяльність із налагодження співпраці між всіма діловими структурами, станцією задля створення робочих місць передусім у будівельній сфері. Адже у місті потрібно зводити житло, завершити реабілітаційний центр та дім для людей похилого віку, дитячу поліклініку, навчально-тренувальний центр РАЕС. Кузнецовськ, на думку В. Коровкіна, має продемонструвати свою готовність до спорудження п’ятого енергоблока. У більш віддалених планах — створення заводу нестандартного обладнання, де б виготовляли окремі вузли та деталі для атомної галузі.

Олександра ЮРКОВА.

Як Гурвіц Поплавського «перетанцював»

Одеса. Міська територіальна виборча комісії оголосила Едуарда Гурвіца переможцем на виборах одеського міського голови. Він набрав 224 703 голоси, що становить 56 відсотків від загальної кількості виборців, які взяли участь у виборах. Отже, Гурвіц зберіг за собою посаду міського голови.

Число голосів, що було віддано на користь Гурвіца, у 15 разів перевищує число прихильників народного депутата Михайла Поплавського, який вирішив покорити Одесу і висунув свою кандидатуру на посаду міського голови.

Головний сюрприз передвиборних перегонів за крісло міського голови — 93 тисячі голосів, що було віддано за Сергія Бовбалана, пенсіонера МВС, який був співробітником УБОЗу. Він посів друге місце. А 11,5 відсотка виборців проголосували проти всіх шести кандидатів на посаду міського голови.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

До речі, такої чіткості на фініші виборів бракує, власне, усій цій південній області. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», обласний тервиборчком ухвалив рішення визнати недійсними вибори до Верховної Ради на дільницях з 19-ї по 73-ю у виборчому окрузі №134 (Котовський, Кодимський, Красноокнянський райони), а також вибори в Одеську облраду у виборчому окрузі №2. Своє рішення комісія мотивувала тим, що бюлетені для голосування були упаковані під час перевезення з окружної в обласну комісію з порушеннями.

Бюлетені приніс невідомий...

Кіровоградська область. Першу кримінальну справу, пов’язану із виборчим процесом, порушено на Кіровоградщині. Знам’янський міжрайонний прокурор порушив її за фактом викрадення 22 бюлетенів (ознаки злочину, передбачені ч.5 ст. 158 Кримінального кодексу України).

Як повідомляє прес-служба прокуратури області, правоохоронні органи встановили такий перебіг подій. Після закінчення голосування члени дільничної виборчої комісії №58 з виборів знам’янського міського голови підрахували кількість невикористаних бюлетенів. Таких бюлетенів залишилося 839. Їх помістили в конверт, який було скріплено печаткою комісії, підписано усіма членами виборчкому та направлено до ТВК.

Наступного дня невідома особа принесла консультанту міського голови загорнуті у газету 22 виборчі бюлетені з виборів міського голови, на кожному із яких було проставлено мокру печатку ДВК №58 та позначку навпроти прізвищ кандидатів на посаду міського голови. На вимогу прокуратури конверт з невикористаними виборчими бюлетенями, який був у непошкодженому стані, розпечатали та провели повторний підрахунок голосів. Таким чином встановили 817 бюлетенів замість 839, що були вказані у підсумковому протоколі результатів виборів.

Слідство триває. Справа перебуває на контролі прокуратури області.

Олег БОНДАР.