У Черкаському державному технологічному університеті (ЧДТУ) нещодавно побував Станіслав Ніколаєнко. Подія неабияка, бо відомо: міністри в будь-які вузи, яких в країні тисячі, не їдуть. Чим же звабив Станіслава Миколайовича ЧДТУ?

Сьогодні технологічний — один з провідних вузів України, який забезпечує її народногосподарські галузі фахівцями з інженерних, технологічних, кібернетичних, будівельних, екологічних, фінансово-економічних і лінгвістичних спеціальностей. Понад 40 років ЧДТУ добре знаний як провідний навчальний заклад Придніпров’я.

На його базі працюють дев’ять районних навчально-науково-виробничих комплексів.

За роки незалежності вищу освіту тут здобули близько 15 тисяч спеціалістів, у тому числі представники 41 країни світу.

Лише факти

ЧДТУ — це дев’ять навчальних корпусів, три гуртожитки, студентська їдальня, спортивний комплекс та дві оздоровчі бази.

В університеті навчаються понад 10 тисяч студентів. Навчально-виховний процес втілюють 643 викладачі, серед яких 47 професорів, 41 доктор і 149 кандидатів наук, доцентів. Тут працює 10 факультетів, 44 кафедри, здійснюється підготовка фахівців за 32 спеціальностями. За якісним складом кадрів, рівнем забезпеченості площами навчальних приміщень і гуртожитків, насиченістю комп’ютерного обладнання і можливостями аспірантури та магістратури ЧДТУ посідає серед вищих навчальних закладів одне з провідних місць в Україні.

До послуг студентів 500 ПК, чимало комп’ютерних програм та аудіовізуальних матеріалів, Інтернет.

На розкриття і розвиток творчих здібностей студентів ЧДТУ спрямована діяльність різноманітних центрів, клубів за інтересами, аматорських колективів.

Щороку зростає кількість студентів, які беруть участь у наукових конференціях: 2004-го — 751, 2005-го — 880. Призові місця на Всеукраїнських олімпіадах — стипендії, гранти — хіба це не свідчення ефективної роботи з перспективною молоддю у вузі?!

Понад вісім років університет очолює авторитетний не тільки в регіоні Юрій Лега — заслужений працівник освіти, академік двох академій, доктор технічних наук, професор.

Відомий вчений має понад 245 наукових праць і патентів на винаходи, дев’ять монографій, численні державні та рейтингові відзнаки...

...Станіслав Миколайович залишився задоволеним роботою редакційного видавничого центру, який представив не один десяток добротно виданих наукових видань професорсько-викладацького складу ВНЗ.

Адже інформаційний голод сьогодні може призвести до технічної відсталості завтра, а це — втрачені і час, і престиж, і прибуток. Життя підтвердило правильність курсу керівництва університету, а особливо прагматичної позиції ректора стосовно створення і зміцнення власної видавничої бази, якій вже більш як 10 років. За цей час видруковано наукових журналів, книжок, брошур 800 назв, їхній тираж — понад 150 тисяч примірників. Щороку виходить щонайменше 10 монографій, навчальних посібників з грифом Міносвіти, понад 100 назв методичних видань.

Торік започатковано нову навчально-методичну серію «ЧДТУ в Болонському процесі». Особливу увагу приділено підготовці електронних видань, у тому числі інтерактивних навчальних розробок.

ЧДТУ є засновником трьох науково-технічних журналів, в яких активно публікуються автори з Росії, Польщі.

Виходять друком, крім того, і літературно-художні видання.

В. о. міністра з інтересом оглянув також сучасні пристрої — винаходи науковців, цікавився специфікою їхньої роботи.

Винахідницька діяльність університету, між іншим, визнана кращою в області. Торік тут отримали 57 патентів та 106 рішень про видачу патентів, відіслано 174 заявки на них. Незважаючи на юний вік ЧДТУ, тут створено відомі в Україні і світі наукові школи під керівництвом учених (Бушин, Ващенко, Діскант, Дубровська, Кунченко, Лега, Поляков, Мінаєв, Тимченко, Хомяков, Шпак)...

Практично всі результати наукових досліджень впроваджено в навчальний процес, а чимало — і у виробництво.

Слід згадати, зокрема, значний внесок професора Геннадія Столяренка. За підтримки ректора та Черкаської облдержадміністрації питання про фінансування його робіт в області енергозбереження нині розглядаються в Кабміні. Професор Володимир Хомяков ефективно співпрацює з управлінням економіки облдержадміністрації, а доцент Юрій Пасічник — керівництвом Черкас. Професор Іван Підласий активно проводить власні педагогічні дослідження і як результат — монографії та підручники, видані в Україні, Росії, Китаї, Білорусі, Казахстані.

Сам ректор Юрій Лега проводить продуктивні дослідження в різних напрямах, зокрема, у викладанні фізики в ЗОШ, в якій вчаться за його посібниками та задачниками.

Потужна в ЧДТУ аспірантура, де навчаються 116 аспірантів та п’ять докторантів. Торік, наприклад, захистились один доктор і 23 кандидати наук. Цього року планується захист 4—5 докторських та 25—30 кандидатських. За п’ять останніх років у ВНЗ захищено 12 докторських та 97 кандидатських.

А ви питаєте, чим звабили міністра на Черкащині...

Черкаси.