Ветеран Великої Вітчизняної війни, колишній фельдшер військового госпіталю Алевтина Михайлівна Смоліна — сумлінний виборець. Зібравшись погостювати в Чернігові у дочки під час виборів, вона заздалегідь на своїй дільниці у Києві взяла відкріпне посвідчення. Скажемо одразу, що це їй у 85 років було зробити нелегко — пересувається вона по місту лише з допомогою рідних. Але старенька жінка наполягла на тому, щоб близькі допомогли їй вирішити усе, щоб вона спокійно їхала у місто на Десні. Бо не було таких виборів, у яких вона за все своє свідоме життя не брала б участі!

Алевтина Михайлівна й не підозрювала, скільки часу та нервів забере її бажання проголосувати за відкріпним посвідченням. Спочатку події розгорталися дуже спокійно. Разом з дочкою вона за кілька днів до виборів відвідала чернігівську дільницю №14.

— Я подала паспорт, показала відкріпне посвідчення, і на дільниці сказали, що мене запишуть у список, тож я спокійно можу приходити на вибори 26 березня, — розповідає вона. Яке ж було здивування Алевтини Михайлівни, коли о 9 годині ранку дня голосування її у списках виборців не виявилося!

— І тут мені повідомляють, — далі розповідає вона, — що всі «відкріпники» голосують у Чернігові лише на дільниці в школі №3. Беремо таксі, їдемо поспіхом туди. Та з’ясовується, що спочатку потрібно зареєструватися в територіальній окружній комісії... Приїхали на таксі туди, а там кажуть: «Уже пізно, в день виборів це неможливо».

Одне слово, некомпетентне пояснення члена комісії, нові зміни у виборчому законодавстві призвели до безвихідної ситуації. Тричі жінка брала таксі, щоб поспілкуватися з відповідальними членами комісій... Та все виявилося марним. Алевтина Михайлівна телефонувала і до Центрвиборчкому, щоб там допомогли вирішити її проблему. Її попросили почекати. Жінка три години чатувала біля телефона, але відповіді так і не дочекалася. Зрештою на її повторний дзвінок заспокоїли: не переживайте, нічого страшного не трапиться, якщо ви не проголосуєте...

— Я під час цих поневірянь, виявляється, була не одна, — повідомила жінка. — Зі мною на дільницю прийшов чоловік, який був у Чернігові у відрядженні і теж не зміг проголосувати.

Невдоволена, втомлена, та незломлена Алевтина Михайлівна о 16 годині вже збиралась їхати назад у Київ, щоб усе-таки проголосувати. Проте її знову «заспокоїли» тим, що вона уже не має права голосувати на дільниці, на якій отримали відкріпне посвідчення...

Так і не вдалося настирливому виборцю проголосувати. Перестрахувальне чинне законодавство стільки понаставило перепон перед фальшивими «виборцями», що й реальним не дало можливості віддати свій голос за певну політичну силу.

Чернігів.