Центральній виборчій комісії не надали жодного доказу про фальсифікації на виборах, заявив на вчорашній прес-конференції голова ЦВК Ярослав Давидович.

Однак лунають заяви деяких кандидатів у народні депутати «про підтасовки та підробки». Галасу багато, а конкретно — жодного факту, повідомив Давидович і назвав такі заяви «голими деклараціями, які оголошують під час кожної виборчої кампанії».

На думку голови ЦВК, якби на місцях були сфальсифіковані протоколи, то комісія вже одержала б таку інформацію від офіційних спостерігачів усіх політичних сил, які були зареєстровані. «Уже третій день після виборів, але ніхто не навів жодного конкретного прикладу», — наголосив Я. Давидович.

А з приводу перерахунку голосів голова ЦВК зазначив, що комісія прийматиме окремі рішення по кожній виборчій дільниці: «Будуть звернення, їх розглядатиме ЦВК, розглядатимуть суди і в кожному конкретному випадку буде конкретне рішення».

Ярослав Давидович звернув увагу на проблеми відсутності даних з деяких дільниць. Більшість із них у Дніпропетровській, Луганській, Запоріжській, Одеській областях, у Києві та Севастополі. Голова ЦВК зазначив, що «вибивати» цифри з дільниць досить складно. Водночас Ярослав Васильович заспокоїв: ситуація з обробкою протоколів залишається під контролем, і для Центрвиборчкому справа честі завершити процедуру підрахунку.

Він також запевнив, що після отримання паперових протоколів з усіх виборчих дільниць ЦВК звірить їх дані з даними електронних протоколів, які надходять до ЦВК впродовж трьох днів після проведення виборів. «Якщо дані будуть мати розбіжності, то за основу ми братимемо дані протоколів на паперовому носії», — зазначив голова ЦВК.

Ярослав Васильович повідомив, що під час сьогоднішньої розмови з Президентом України Віктором Ющенком і в. о. Прем’єр-міністра Юрієм Єхануровим він просив місцеву владу сприяти розв’язанню організаційних проблем. «Влада не втручатиметься в підрахунок голосів, потрібна допомога лише в забезпеченні транспортом», — підкреслив Я. Давидович.