З метою залучення молоді до процесів законотворення, подальшого розвитку парламентаризму та місцевого самоврядування, морального та матеріального заохочення її кращих представників за досягнення значних результатів у вирішенні соціальних та правових питань Верховною Радою України 1 січня 2004 року засновано Премію Верховної Ради України «За внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування».

Премія присуджується Верховною Радою України громадянам України віком до 28 років та молодіжним громадським організаціям.

Клопотання про присудження в 2006 році премії подається за адресою: 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 5, Комітет Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму, з поміткою «на здобуття премії».

Клопотання можуть подавати центральні органи виконавчої влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради, всеукраїнські молодіжні громадські організації.

До клопотання обов’язково додаються відомості про кандидата на здобуття премії, його досягнення або досягнення молодіжної громадської організації, а також рішення відповідних органів місцевого самоврядування щодо підтримки висунутих кандидатур.