Не варто поспішати з визначенням конфігурації парламентської коаліції до остаточних офіційних результатів голосування. Таку думку, як повідомляє Укрінформ, висловив під час «круглого столу» на тему «Україна після парламентських виборів-2006» заступник глави секретаріату Президента України Анатолій Матвієнко. Він повідомив, що офіційна точка зору про створення коаліції ще відпрацьовується: «Ведеться дуже серйозна дискусія, і вона є непростою». За словами А. Матвієнка, необхідно відпрацювати певні принципи, які можуть об’єднати Україну, і навколо цих принципів спробувати знайти конфігурацію коаліції. «Ми стоїмо перед необхідністю серйозних перетворень, і без консолідації суспільства їх здійснити неможливо, тим більше у розколотому суспільстві», — підкреслив він.

У свою чергу, директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський висловив думку, що парламентська більшість буде тривалою у разі об’єднання провладних політичних сил і опозиції. «НУ», БЮТ та СПУ, можливо, і матимуть перевагу в 10—15 мандатів, але ця коаліція, на його погляд, — ненадовго, бо може спричинити кризовий розвиток ситуації в Україні.

На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, ще залишається питання, хто стане «реальним переможцем». Політолог вважає, що спочатку треба знайти формулу компромісу, бо той, хто не зможе цього зробити, потрапить до тих, хто програв.