Чи можна на орендованій земельній ділянці для городництва закладати теплиці для вирощування квітів і вирощувати троянди та інші багаторічні квіткові рослини?

Валентина СТЕПАНОВА.

Одеська область.

Статтею 36 Земельного кодексу, яка визначає порядок використання земельних ділянок, наданих для городництва, встановлено, що на таких земельних ділянках не допускається закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд. З одного боку, троянди та інші квіткові рослини не можуть вважатися плодовими насадженнями, тому можна сказати, що законом прямо не заборонено їх вирощувати на земельних ділянках для городництва. Але для такої діяльності за цільовим призначенням більше пасували б ділянки, що надаються для садівництва. У зв’язку з цим власник земельної ділянки може звернутися до суду з проханням дострокового розірвання договору оренди. Крім того, після закінчення строку дії договору оренди на вимогу власника земельної ділянки вам доведеться ліквідувати багаторічні насадження за власний рахунок. Тому найкраще було б узгодити використання земельної ділянки із орендодавцем у договорі оренди.

Щодо зведення теплиць та інших приміщень, наприклад, для зберігання інвентаря, то законодавством такі дії дозволяються за умови, що після закінчення строку оренди земельної ділянки ці споруди буде знесено їх власниками за власний рахунок.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.