Обмеження, запроваджені Росією стосовно ввезення української молокопродукції, не завдали нищівного удару по переробній промисловості Придесення. Жоден з 18 молокозаводів не припинив приймати молоко. Деякі з них навіть розширюють вплив на території, де ослабли позиції конкурентів. Річ у тім, що, наприклад, ВАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» постачає свою продукцію здебільшого на вітчизняний ринок та в далеке зарубіжжя. ВАТ «Чернігівський молокозавод» забезпечує сметаною, маслом, йогуртами, молоком переважно обласний центр. У Бахмачі виготовляють згущене молоко, яке має попит і в Україні. Ті, хто виробляв сири, переорієнтовуються на сухе молоко. Щоправда, не всі мають для цього відповідне обладнання. Але й навіть із такої критичної ситуації є вихід. Коропські сировари відправляють сировину до Ічні, де за відповідну плату їм виготовляють сухе молоко.

А в Куликівці через брак сировини молокозавод день працює, а наступний — простоює. Через місяць-два, очевидно, проблеми зі збутом продукції для окремих підприємств загостряться. І це потягне за собою ланцюжок невиплат зароблених коштів здавальникам молока. Ще трохи — і корівки підуть під ніж. Для відновлення досягнутого нині рівня поголів’я знадобляться роки.

— Лише «Менському сиру» дозволено експортувати свою продукцію до Росії, — каже начальник управління харчової та переробної промисловості облдержадміністрації Григорій Панченко. — Росіяни здійснили вибіркові перевірки молокопереробних підприємств у Мені та Ніжині. На багатьох заводах з нетерпінням чекають на приїзд аудиторів, щоб ситуація з експортом сиру, масла прояснилася чіткіше.

Водночас у Чернігові вже розробляють конкретні заходи із підвищення якості молокопродукції, щоб забезпечити конкурентоспроможність продукції місцевих молокопереробних підприємств.

...А ціна на молоко від селянських господарств тим часом упала — до 75 копійок за літр.

Чернігівська область.