Вибори народних депутатів України та депутатів місцевих органів влади відбулися демократично, вільно і прозоро. Таку оцінку виборам, як повідомляє інформаційне управління ВР, дала більшість представників іноземних держав та міжнародних організацій, спостерігачі від яких були зареєстровані ЦВК для участі у спостереженні за виборами, на зустрічі з членами тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу виборчого законодавства.

Спостерігачі звернули увагу на низку виявлених недоліків: помилки і неточності у списках виборців, черги на виборчих дільницях, фінансування виборчого процесу, відсутність чіткої організації у роботі виборчих комісій. На думку спостерігачів, відповідальність за проведення виборів нарівні з владою мають нести і політичні партії, які не забезпечили участь своїх представників у виборчих комісіях.

Співголова тимчасової спеціальної комісії Ігор Юхновський погодився з такими висновками, наголосивши, що чимала вина лежить на виконавчій владі, яка не організувала проведення виборів, складання списків виборців, комплектацію виборчих комісій. Загалом, на думку депутата, вибори були демократичними. «Але демократія означає дві речі: свободу особи і рівновагу суспільства. Свободу особи влада зуміла забезпечити. Рівновагу суспільства влада не зуміла забезпечити на цих виборах», — зазначив І. Юхновський і висловив думку про потребу вдосконалення виборчого законодавства.

Ще один співголова тимчасової спеціальної комісії —Георгій Крючков — зауважив: ще рано робити остаточні висновки про демократичність проведених виборів. На його думку, Верховна Рада має взяти на себе відповідальність за проведення виборів. «Намагання все деталізувати в законодавстві призвело до того, що це тягарем лягло на виборців», — зазначив Г. Крючков.

Іноземні спостерігачі направили тимчасовій спеціальній комісії рекомендації, зокрема, про розведення у часі виборів до Верховної Ради України та місцевих виборів; створення єдиного реєстру виборців; зменшення кількості виборців на виборчих дільницях (це дасть можливість позбутися черг у ході голосування); скорочення складу виборчих комісій тощо. ТСК оприлюднить свої висновки і пропозиції на пленарному засіданні парламенту 4 квітня.