Президент України Віктор Ющенко вчора провів низку попередніх політичних консультацій з керівниками партій та блоків — лідерів парламентських перегонів

Зокрема, під час зустрічі з в. о Прем’єр-міністра Юрієм Єхануровим, як повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України, глава держави висловив переконання, що в процесі консультацій «необхідно зняти всі питання, що роз’єднують Україну чи політичний електорат». «Нам слід поставити за мету працювати стабільно й на основі спільного політичного меморандуму, в який занести всі цінності і визначити їх як основу взаємодії», — наголосив Президент.

На переконання Віктора Ющенка, сьогодні варто вести мову про єдність довкола національних цінностей, національної програми, сформованої, в тому числі, і в щорічному зверненні Президента до Верховної Ради. «У нас повинна бути система цінностей, навколо якої формується коаліція, а не система крісел, довкола яких іде поділ», — підкреслив глава держави. При цьому Президент додав, що не вважає розподіл влади другорядним питанням, однак поки що воно не головне. Віктор Ющенко також наголосив, що Україна сьогодні має унікальний шанс для консолідації суспільства. Нинішнє завдання, на його думку, полягає в тому, щоб під час проведення політичних консультацій сформувати спільний план дій, який забезпечував би стабільність державного розвитку на найближчі чотири роки.

Зустрічі Президента України з лідером БЮТ Юлією Тимошенко та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем проходили у форматі «віч-на-віч» і тривали кожна понад годину. Глава держави зазначив, що консультації мають попередній характер, а самі переговори про формування парламентської коаліції треба вести насамперед довкола принципів об’єднання. А про розподіл посад можна вести мову лише після узгодження таких принципів, наголосив Президент.

Під час зустрічей мова йшла також про підсумки виборчої кампанії. Президент наголосив, що Україна вперше провела чесні й демократичні вибори. На його переконання, це необхідна передумова для консолідації суспільства.

На зустрічі з Юлією Тимошенко Віктор Ющенко назвав успішне проведення виборів «унікальним здобутком помаранчевої команди». Він наголосив, що можливість кожної людини вільно заявляти про свою позицію і впливати на позицію влади є однією з ґрунтовних цінностей, які люди відстоювали на Майдані.

Як повідомляє персональний інформаційний сервер В. Януковича, Президент і лідер Партії регіонів говорили про те, що необхідно якнайшвидше завершити підрахунок голосів і після оголошення підсумків парламентських виборів в Україні розпочати переговорний процес зі створення парламентської коаліції. Співрозмовники зауважили, що вибори відбувались демократично і прозоро, хоча мали місце недоліки в самій організації виборів, в результаті чого багато громадян не мали можливості проголосувати. Коментуючи на прохання журналістів зустріч з Президентом, В. Янукович сказав: «Президент України зацікавлений у тому, щоб в Україні була стабільна ситуація».