У вестибюлі облдержадміністрації галас. Цікавлюся причиною появи школярів у цих стінах. Виявляється, планова (за рознарядкою) екскурсія на виставку. Для огляду представлені результати фотосесії глави обласної державної адміністрації. На знімках Олександр Садиков у різних інтер’єрах: з політиками, з дівчатами, зі страусами. Ось такий оригінальний звіт керівника області перед народом за перший рік роботи.

Вирішую приєднатися до екскурсії. Молоденька дівчина (екскурсовод-волонтер, як пізніше з’ясувалося) натхненно розповідає малечі про інвестиції, новації, приватизації. На піку захоплення від причетності до великого і справдженого докірливо оповідає про те, що раніше цими коридорами ходила стара злочинна влада. Як вам образ?

Питань виникло багато і різних. Ну, по-перше, про мету цього дійства. Чи то ознайомити діток із фотозображенням керівника регіону, чи то нагадувати чиновникам про око недремне.

Приспіло й таке запитання. Про владу «стару злочинну». Де, коли, які суди виносили вердикти? Покопирсалася в різних інформджерелах — ніде нічого. Хто ж такий текст екскурсоводу-волонтеру підготував? Звідки лексика така прокурорсько-категорична? І як же з Конституцією бути? Це про презумпцію невинуватості і про те, що нікого злочинцем назвати не можна, доки цього не зробив суд.

Вичерпні відповіді на все одержала на прес-конференції від прес-секретаря глави. Він не придумав нічого дотепнішого, як заявити, що екскурсовод представляла... Народну партію. Слід гадати, й позицію цієї партії озвучила? Ото ж бо всі здивувались. Думала, що останнього представника Народної партії, власкора «Голосу України», з будинку облдержадміністрації благополучно виселили. А оселились там винятково представники однієї дуже провладної партії. І дівчина звідтіля ж.

Загалом, нові підходи, ламання стереотипів у сприйнятті влади дуже корисні. Але, може, владі цій самій скромнішою треба бути, не випинатися в усій своїй фотогенічній красі? А то невідомо, що про цю владу розповідатимуть екскурсоводи через рік.

Миколаїв.