І цього буде достатньо «для створення більшості, призначення уряду, інших посадових осіб». Такий прогноз лідерка БЮТ оприлюднила на вечірньому понеділковому брифінгу у виборчому штабі тимошенківців. На її переконання, усі шанси створити помаранчеву коаліцію мають БЮТ, «Наша Україна» і Соцпартія, які і складуть більшість у парламенті.

За словами Юлії Володимирівни, доля коаліції залежить «тільки від волі політиків», і «зволікання хибно впливає на коаліцію». Вона обурена висловлюваннями деяких аналітиків, «які тільки вчора з-під Кучми вийшли», про коаліцію помаранчевих сил і Партії регіонів заради єднання Сходу й Заходу країни, бо вбачає у цьому не єднання, а «підтримку одного кримінального клану», і просить не плутати лібералізм у політиці з пануванням кланів. Судячи з усього, «леді Ю» мала на увазі і нашоукраїнців-бізнесовців, яких інший бютівець Микола Томенко в інтерв’ю ЗМІ запідозрив у схилянні «Нашої України» до коаліції з «донецькими». За всього цього лідерка БЮТ не бачила (на той час!) принципових розходжень у переговорах «помаранчевих» і зважила за доцільне дати декому з них можливість адаптуватися до неочікуваних (для них) результатів нинішніх виборів. (Зауважуючи на елементі цієї неочікуваності для деяких учасників переговорів щодо помаранчевої коаліції, Ю. Тимошенко сказала, що й свого часу «Шредер не хотів, щоб Меркель була прем’єром, але народ вибрав»).

Про роботу парламенту нового скликання говорити ще рано, але вона вочевидь буде непроста. Хоча б судячи з того, що БЮТ, виходячи з програмної засади, ставитиме одним з перших питання про скасування депутатської недоторканності і робитиме це так категорично, що не погодиться на розгляд інших питань, доки Верховна Рада не визначиться із недоторканністю. Інакше, сказала лідерка «помаранчевих» на виборчих перегонах, не розв’язати проблему прозорості і чесності влади, подолання корупції, притягнення порушників закону до відповідальності. Не простішим буде і розв’язання запланованих тимошенківцями проблем перегляду «новорічних газових угод» з Росією і Турменистаном і витіснення з міждержавних стосунків у цій стратегічній галузі посередників.

До речі, згадавши про право глави держави розпускати парламент, Юлія Тимошенко порівняла цей інструмент політики з... ядерною зброєю. Підтекст зрозумілий: у ядерній війні переможців не буває.