Який зв’язок між дахом з шиферу і молоком чи м’ясом? З’ясовується, — безпосередній. Країни ЄС не братимуть м’ясо-молочної продукції, сировина для якої заготовлена у селі, де є хоч одна хата під шифером. Європейці, як вогню, бояться азбесту, що входить до складу шиферу. Оскільки в Україні навряд чи знайдеться село, де не було б хати під таким дахом, то експорт м’ясо-молочної продукції до країн ЄС найближчим часом нам не загрожує. І хоч екологічно чистий шифер удвічі дорожчий, але під час забудови доведеться враховувати і цей чинник.

Проблеми сучасної забудови обговорено на регіональній нараді у Тернополі. Тернопільщина, як і весь західний регіон (окрім Рівненської області), лідирує з темпів житлового будівництва. Тут уже досягли темпів найуспішнішого в цьому плані 1987 року (в Україні торік здано 7,8 мільйона квадратних метрів житла, для порівняння: 21 мільйон було здано в 1987-му). І хоча місцева влада пишається цим показником, але основна заслуга в цьому заробітчан, котрі зароблені кошти вкладають переважно у спорудження житла. Середньостатистичному тернопільцю про нову квартиру залишається тільки мріяти. І хоча тут один з найнижчих в Україні рівень зарплати, та ціни на житло наближаються до столичних. Водночас в області торік не здано жодного об’єкта соціально-культурного призначення, хоч у стадії будівництва — 43 школи, 23 дитячі садки, 16 об’єктів охорони здоров’я. Щоб їх закінчити, потрібно 320 мільйонів гривень. Таких коштів, звісно, немає.

Вартість житла в Україні нереально висока з багатьох причин. Хабарі чиновникам за виділення земельних ділянок, інших дозволів, прокладання за рахунок забудовників інженерних мереж, надприбутки будівельних фірм — усе це із своєї кишені оплачує забудовник. Окрім того, чимало будівельних організацій, захопивши земельні ділянки, не ведуть робіт, підігріваючи тим самим попит на житло. Наводити порядок слід починати з видачі ліцензій учасникам будівництва. Земельні ділянки вони зможуть придбати через аукціон. Треба розвивати ринок іпотечного кредитування, молодіжне житлове будівництво. Усе це має сприяти тому, що вже цього року темпи житлового будівництва зростуть на 30 відсотків, а до 2009-го — подвояться.

А ось мешканцям «хрущовок» нічого влада не обіцяє. Бо немає коштів ні у тих, хто мешкає в цих будинках, ні у держави. Тому реконструкція «хрущовок» — віддалена перспектива.

Тернопільська область.