Остаточні результати голосування на виборах народних депутатів України Центрвиборчком обіцяє оприлюднити не раніше, як за тиждень. Закон дає на підрахунок голосів п’ятнадцять днів. За першими даними з виборчих дільниць, що почали надходити до ЦВК, прохідний тривідсотковий бар’єр долають шість політичних сил — БЮТ, Партія регіонів, «Наша Україна», СПУ, КПУ і Народний блок Литвина.

...О 10-й годині голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович повідомив про 64 порушення на початку голосування. Однак це були порушення правопорядку, а не власне виборчого законодавства. Зокрема, на дільниці № 28 виборчого округу № 92 в Димері Вишгородського району на Київщині невідомі зловмисники вкинули пляшку з вибуховою сумішшю, від чого спалахнула пожежа: було пошкоджено підлогу та урни для голосування. Проте виборча документація не постраждала, урни замінили, а голосування на цій дільниці розпочалося опівдні. А у Хмельницькому на виборчій дільниці через різні політичні погляди побилися чоловік із дружиною, порвавши одне одному бюлетені.

На деяких виборчих дільницях у більш як 20 округах, уже незловмисно, як твердять у ЦВК, зіпсували бюлетені для голосування: там на місцевих виборах вибула із балотування одна з політичних сил, а члени виборчкому помилково проставили штамп «Вибув» навпроти неї і в парламентських бюлетенях. Лише о четвертій ранку 26 березня закінчили друкувати додаткові бюлетені для цих виборчих дільниць. А деякі дільниці розпочали працювати лише в обід. Розбиратися, хто у цьому винен, за словами Я. Давидовича, будуть уже після виборів. Серед інших порушень —наявність агітматеріалів на деяких виборчих дільницях, п’яні хулігани й розбиті вікна. Хоча загалом, як стверджував на першому брифінгу голова ЦВК, голосування в Україні розпочалося організовано.

Ярослав Давидович запевняв, що у ЦВК оперативно реагують на всі сигнали про порушення виборчого законодавства, котрі надходять із регіонів. Це пильно контролювали й присутні у прес-центрі ЦВК чинні народні депутати — представники різних політичних сил, серед яких найактивнішими були регіонали, есдеки та народники. Зокрема, члену ЦВК Жанні Усенко-Чорній було доручено перевірити інформацію від Комітету виборців про те, що в Донецькій області члени дільничної виборчої комісії № 148 виборчого округу № 43 у місті Дебальцевому начебто ще ввечері 25 березня підписалися під підсумковим протоколом, щоб... не затягувати час. А в місті Городок на Львівщині, за даними КВУ, нібито видавали бюлетені з виборів міського голови вже з якимись позначками.

Багато виборчих дільниць зачинили свої двері значно пізніше відведеного часу, адже на 22-гу годину люди ще стояли в чергах. Тому остаточні дані про участь у голосуванні ЦВК оприлюднила не о 23.30, як обіцяла, а лише з шостої ранку. За даними із 225 округів, проголосували 67,13 відсотка виборців, найактивнішими були Тернопільська, Львівська та Волинська області, найпасивніша — Одеська.

Майже сенсаційними і для журналістів, і для учасників виборчих перегонів стали оприлюднені після 22-ї години дані екзит-полів —опитувань на виборчих дільницях соціологічних служб. За результатами національного екзит-полу, прохідний тривідсотковий бар’єр долали Партія регіонів, БЮТ, «Наша Україна», СПУ, КПУ та блок Н. Вітренко «Народна опозиція». А за екзит-полом Всеукраїнської соціологічної служби — Партія регіонів, БЮТ, «Наша Україна, СПУ, Народний блок Литвина та «Народна опозиція». Найбільше коментарів спричинило лише третє місце «Нашої України» та балансування на межі НБЛ.

 

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прийшов виконати свій громадянський обов’язок на виборчу дільницю № 1 територіального виборчого округу № 218 у Києві разом з усією родиною: дружиною Тетяною, донькою Оленою та сином Іваном.

Оцінюючи перебіг виборчих перегонів загалом, глава парламенту зауважив: «Уся передвиборна кампанія звелася до намагання продати себе якомога дорожче і отримати якомога більше голосів, а не відбулося того, що потрібно Україні, — серйозної розмови про перспективи розвитку суспільства і держави». Головне, наголосив В. Литвин, щоб вибори завершилися гідно, без серйозних ускладнень і порушень.

***

У центральному штабі Народного блоку Литвина результати екзит-полу сприйняли із сумнівом (національний екзит-пол станом на 18-ту годину пророкував НБЛ 2,66 відсотка голосів виборців). За словами лідера фракції Народної партії, керівника виборчого штабу блоку Ігора Єремеєва, такі опитування оголошують для того, щоб заздалегідь сформувати громадську думку, а потім підтягти результати голосування.

Загалом під час брифінгу основну увагу приділяли порушенням, які зафіксували спостерігачі від Народного блоку Литвина під час голосування.

***

У штабі Партії регіонів панував спокій. Учасники виборчих перегонів по черзі коментували перебіг подій, давали інтерв’ю різним телеканалам. Однак ближче до закінчення часу голосування почалось пожвавлення. Емоції почали наростати після оприлюднення попередніх даних екзит-полів (опитувань на виході). За їхніми підсумками, Партія регіонів упевнено лідирувала.

Отож лідер партії Віктор Янукович після 23-ї години зробив заяву, в якій повідомив про перемогу своєї політичної сили й подякував виборцям за підтримку. Екс-прем’єр висловив побажання будувати потужну незалежну Україну, яка стане мостом між Заходом і Сходом. Водночас він запевнив, що вдасться подолати розбіжності в економічному розвитку регіонів і врешті назавжди об’єднати схід і захід України. Проте ані журналісти, ані іноземні спостерігачі, серед яких був і колишній прем’єр Польщі Єжи Бузек, так і не дочекалися конкретних пропозицій щодо формування коаліції. Хоча Віктор Янукович і закликав ті політичні сили, які подолали тривідсотковий рубіж, до переговорів про формування уряду.

***

Нинішня виборча кампанія до парламенту характеризується тим, що люди почуваються вільнішими, вони не бояться влади. Про це заявив журналістам лідер соціалістів Олександр Мороз.

Народний депутат підтвердив факт підготовки меморандуму про «помаранчеву» коаліцію. Однак... «Там закладено принципи, які є дискусійними», — зазначив він. Попри те, за словами лідера соціалістів, до угоди можна було б долучати інші політичні сили, а не лише БЮТ, «Нашу Україну» та СПУ.

Остаточне рішення про входження до коаліції, за словами народного депутата Миколи Рудьковського, Соцпартія ухвалить у вівторок, 28 березня. Соціаліст зазначив, що головною умовою входження СПУ до майбутньої коаліції стануть ідеологічні та програмні положення партії, зокрема про безплатну медицину, безплатну освіту і нейтральний статус України.

***

У «найсердечнішому» — за кількістю багряних сердець на білих прапорах — прес-центрі блоку Юлії Тимошенко панувало піднесення.

Сама лідер блоку, з’явившись пізно ввечері перед журналістами, заявила: вони узгодили з «НУ» проект коаліційної угоди, і Соцпартія також готова завізувати цей документ. У ньому міститься найважливіший пункт: посада прем’єра закріпиться за тією силою, яка стала переможцем волевиявлення серед членів коаліції.

Юлія Тимошенко тепер не бачить себе в опозиційному таборі, про що натякала потенційним партнерам раніше: «Я не бачу підстав, щоб сили, які перемогли на виборах, йшли в опозицію». Також лідер БЮТ запевнила журналістів, що не вноситиме в коаліційну угоду питання про скасування газових домовленостей з російською стороною: за її словами, якщо їхня політична сила буде у складі уряду, то денонсування «нічних» домовленостей у Москві буде очевидним саме по собі.

***

До того, як було оголошено результати екзит-полів, у прес-центрі блоку «Наша Україна» панувала атмосфера хоча й дещо тривожного, але впевненого очікування підсумків виборчої кампанії. Протягом дня уже традиційно проводили брифінги керівників виборчої кампанії блоку, відбувалися прямі ввімкнення з регіонів, виступали артисти. Але результати екзит-полу стали для штабістів блоку цілковитою несподіванкою. Тож о 22.30 перший заступник голови центрального виконкому партії «Наша Україна» Ігор Жданов лише спромігся зауважити, що у блоку «є певні сумніви щодо повної об’єктивності екзит-полів».

Але, як з’ясувалося, соціологи підвели штабістів «Нашої України». Тож о 24.00 Р. Безсмертний змушений був заявити: «У нас є одна перемога. Якщо подивитися на суму голосів, які набрали помаранчеві, то це досить добротний результат, однак у нас немає другої перемоги — в межах помаранчевої коаліції». А це означає, що тепер «Наша Україна» очікує ініціативи від БЮТ стосовно створення коаліції. Переможені не можуть бути ініціаторами», — сказав Р. Безсмертний.

***

В якому стані суспільство, такі і вибори. Люди голосували емоціями. І це насправді не був вибір народу України. Так прокоментував «Голосу України» парламентські перегони лідер комуністів Петро Симоненко.

Вибори, переконаний він, як і попередні, відбувалися під впливом антигуманних технологій політичної боротьби, за три місяці до 26 березня впроваджувалася широкомасштабна система фальсифікацій. Крім того, більшість учасників використовували лозунги «лівих» сил, які, за словами лідера комуністів, ніхто не збирається виконувати. «На нас чекає чергове підвищення цін і перерозподіл власності», — спрогнозував Петро Миколайович перспективи країни.

А в новому парламенті фракція Комуністичної партії бачить себе єдиною справжньою опозицією. На запитання, чи братимуть комуністи участь у коаліції і в перерозподілі парламентських та урядових портфелів, Петро Миколайович відповів: «Комуністи розглянуть всі пропозиції».

Анатолій БЕНЬ, Олена ГОРБУНОВА, Володимир КОРОЛЮК, Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК, Юліана ШЕВЧУК, Наталя ЯРЕМЕНКО.

Чернігів. На багатьох дільницях Придесення до обіду спостерігалися великі черги виборців, які змушені були вистоювати по тридцять хвилин, а то й годину-півтори, щоб отримати бюлетені. На дільниці №95 округу №214 (Ніжинський район) з цієї причини на 15.00 змогли проголосувати лише 470 виборців з 1879. У Чернігові, Прилуках під кінець голосування всі скриньки стали вщерть переповненими бюлетенями, і членам комісій доводилось їх навіть трамбувати підсобними засобами. Незважаючи на ці проблеми, в цілому у виборах взяли участь 67,22 відсотка виборців. Спостерігачі, правозахисні організації загалом зафіксували незначні порушення виборчого законодавства. У селі Мньові, зокрема, один з кандидатів на посаду голови сільради організував безплатне пригощання горілкою односельців. У Бобровиці конкуренти виборчих перегонів заклеїли вулиці великими плакатами «Нашої України».

Сергій ПАВЛЕНКО.

***

Донецьк. На виборчих дільницях у Донецькій області очікували черг, але дійсність перевершила всі сподівання. Наприклад, на дільниці № 94 округу № 39 у годину пік утворилася черга не лише за бюлетенями і до кабінок, а й перед входом на дільницю: члени комісії умовляли людей зачекати. Голова окружної виборчої комісії округу № 41 Анатолій Демічев заявив, що скорочення кількості округів у Донецькій області призвело до значного збільшення навантаження на виборчі комісії. Зокрема, в названому окрузі налічувалося 26 округів, де зареєстровано близько 3 тисяч виборців, хоча за законом їх повинно бути не більш як 2,5 тисячі. Через таку «перенаселеність» на частині дільниць виборці не встигли проголосувати до 22 години, і голосування було продовжено.

Про порушення в день голосування повідомляли штаби майже всіх політичних сил в області. Лідер обласної організації Блоку Юлії Тимошенко Володимир Скубенко пообіцяв, що його організація домагатиметься визнання недійсними виборів на окремих дільницях. Прикладом порушення політик назвав випадок у Краматорську, де лікар шкірно-венерологічного диспансеру видав 120 довідок для голосування вдома. Водночас донецькі «бютівці», активісти Соціалістичної партії та Народного блоку Литвина відзначають, що грубих порушень і масових фальсифікацій в області не було.

Із різкою заявою в день виборів виступили комуністи. В заяві йдеться про те, що напередодні, в суботу, до квартири першого секретаря парторганізації Будьоннівського району обласного центру Іллі Морозова було вкинуто пляшку із запалювальною сумішшю. Внаслідок пожежі комуніст отримав опіки і був доставлений до лікарні. Його однопартійці стверджували, що Морозов раніше отримував погрози на свою адресу, і вимагали знайти та покарати зловмисників. Як повідомив начальник УМВС України в Донецькій області Михайло Клюєв, за фактом підпалення в квартирі комуніста порушено кримінальну справу.

Ліна КУЩ.

***

Луцьк. На Волині участь у виборах взяли 74,1 відсотка громадян, занесених у виборчі списки. Найбільшу активність виявили виборці округів №22 (центр — смт Локачі) — 81% та №21 (м. Любомль) —79,9%. Найпасивнішими були виборці міста Луцька (округ №22) —69%. Лідер серед виборчих блоків і партій по виборах у Верховну Раду України — БЮТ: за нього проголосували більш як 40% виборців, удвічі менше голосів набирає «Наша Україна», на третьому місці — Блок Костенка і Плюща. Понад три відсотки набирають також Партія регіонів, СПУ.

Найістотнішим недоліком цьогорічних виборів у Верховну Раду і місцеві органи самоврядування на Волині були неточні списки виборців. Через це не виконав свого громадянського обов’язку навіть голова Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар. Прийшовши 26 березня на дільницю № 7 м. Луцька, він не знайшов себе у списках, оскільки прописаний в Києві, де і мав голосувати. Чимало громадян не змогли взяти участь у виборах через хвороби і похилий вік. Раніше вони голосували вдома. Однак тепер деякі дільничні комісії не взяли таких виборців на облік. Тож і довелося 90-річним самим добиратися на дільниці.

Микола ЯКИМЕНКО.

***

Кіровоград. Вибори пройшли тихо, спокійно і без особливих ексцесів. На цьому наголосив у прямому ефірі обласного телебачення голова облдержадміністрації Едуард Зейналов. Такої думки дотримуються і учасники перегонів. Звісно, порушення були, але такими, що могли вплинути на результат виборів, ніхто їх поки що назвати не наважився. За винятком одного. Кіровоград «а-ля 2004» повторився у так званій «виборчій каруселі», закрученій, начебто, одним із головних претендентів на посаду міського голови Кіровограда Олександром Табаловим.

Спостерігачами та представниками політичних партій обласного центру були виявлені групи молодих людей, які під прикриттям журналістських посвідчень нікому не відомої в місті газети «Формула смаку» нібито намагалися підкуповувати виборців.

Сам порушник виборчого спокою на прес-конференції відкинув висунуті йому опонентами звинувачення і заявив, що його намагаються підставити.

Проте в останні хвилини голосування рішенням міської територіальної виборчої комісії кандидата на посаду кіровоградського голови від Ліберальної партії Олександра Табалова знято з виборчих перегонів.

Олег БОНДАР.

***

Харків. В області, за попередніми даними, впевнену перемогу, як і очікувалося, здобула Партія регіонів. У багатьох виборчих округах кількість виборців, що віддали свої голоси саме цій політичній силі, коливається в межах 50, в окремих — перевищує 70 відсотків. Це перші приблизні офіційні дані.

Друге місце в загальних виборчих перегонах в області за БЮТ (близько 11 відсотків), третє — за «Нашою Україною». Несподівана новина — в кількох виборчих округах, за першими даними, лідирує все-таки «Наша Україна», що взагалі не прогнозувалося напередодні виборів регіональними політтехнологами і спостерігачами.

Перші результати виборів міського голови в Харкові будуть відомі не раніше вісімнадцятої години понеділка. Поки що лідирує представник Партії регіонів Михайло Добкін. За даними штабу, він набрав більш як 40 відсотків, що майже вдвічі вище результатів нині чинного голови Володимира Шумілкіна.

Микола КОСИЙ.

***

Хмельницький. Близько 197 тисяч мешканців обласного центру не змогли взяти участь у виборах до міської, обласної рад, а також міського голови. Причина — міська територіальна виборча комісія не видала жодного бюлетеня для голосування.

Як пояснила голова комісії, збої у роботі розпочалися після того, коли було прийняте рішення обласного апеляційного суду про зняття із кандидатів на посаду міського голови нині чинного керівника Миколи Приступи. Отож зібрати дві третини членів міської територіальної комісії, щоб видати бюлетені, як це вимагає закон, так і не вдалося. Комісія зверталася з проханнями до ЦВК, щоб отримати дозвіл на видачу бюлетенів меншою кількістю членів. Однак ЦВК не дозволив порушувати закон. Звертання до місцевих органів влади, партійних осередків, чиї представники були в комісії про їх заміну, теж не дало результатів.

У день голосування хмельничани змогли віддати свої голоси лише за представників до Верховної Ради. Як, в які терміни, за чиє фінансування відбуватиметься повторне голосування до місцевих рад, наразі невідомо.

Ірина КОЗАК.

***

Львів. Лідером виборчих перегонів на Львівщині став БЮТ. За нього проголосувало 27 відсотків виборців. На один відсоток менше голосів має «Наша Україна». На таке співвідношення сил, стверджують соціологи, вплинули поїздки Юлії Тимошенко у регіон, її емоційні діалоги з виборцями.

Загалом виборці терпляче стояли в чергах з бажанням будь-що проголосувати. Лише в одного львів’янина-пенсіонера подалися нерви — він порвав бюлетень. У селі Бучали Городоцького району (119-й виборчий округ) повторні вибори голови відбудуться через два тижні, бо в 109 бюлетенях виявлено дивний поліграфічний брак: у клітинках саме навпроти прізвища чинного сільського голови Галини Буньо — білі квадратики. Компетентні органи вивчають їх походження. Галина Буньо далека від думки, що це — випадковість. Бо останнім часом за наклепницькими листами її чотири рази перевіряли. Жодна з комісій не знаходила підтвердження фактів, але...

«Заплямовані» бюлетені замінять новими, додрукованими.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

***

Херсон. Загалом вибори відбулися без несподіванок. Серед порушень, що зафіксували спостерігачі, найпоширеніші — запізніле відкриття дільниць, затримка підрахунку голосів. 27 березня було оброблено майже 10 відсотків бюлетенів.

За попередніми підрахунками, «регіонали» набрали понад 40 відсотків.

Не обійшлося і без кумедних ситуацій. Так, на одній із дільниць із самісінького ранку з’явився вкрай збуджений чоловік, який вимагав дати йому «бюлетень за мера» і показати, де прізвище одного з кандидатів. На умовляння членів комісії розібратися самостійно чоловік не реагував. Тож довелося показати. Виборець поставив на прізвищі «жирного» хреста і випалив: ніколи!

Алла БРУСИЛОВА.