Сто років минуло від часу створення першої профспілкової організації в Єлисаветграді. Цю подію рада Федерації профспілок Кіровоградської області відзначила виданням праці доктора історичних наук, професора кафедри історії та теорії місцевого інституту регіонального управління Анатолія Богульського «100 років на захисті прав і інтересів трудящих».

Під час презентації книги 78-річний автор розповів, що над цією темою працює з 1964 року, а над рукописом — більше шести років. У монографії використав сотні історичних джерел, довелося попрацювати майже в усіх відомих архівах колишнього Радянського Союзу. А зустрічатися з основоположниками профспілкового руху іноді доводилося навіть у лікарнях і будинках престарілих. Тримав у руках документи, яких на той час не бачив, мабуть, ніхто. Зокрема, йдеться про протоколи наради в штабі батька Махна в селі Синьковому у липні 1919 року та документи про подробиці вбивства отамана Григор’єва. Період громадянської війни Анатолій Богульський вважає найскладнішим. Адже протягом одного року — з лютого 1919-го по лютий 1920-го — влада у Єлисаветграді змінювалася 29 разів.

Однією з дат створення профспілок у Єлисаветграді, на думку автора, можна вважати 4 березня 1906 року, коли, згідно з тимчасовим положенням та правилами, які доповнювали маніфест від 17 жовтня 1905 року, з’явилася можливість створювати профспілки без згоди влади. Однак остаточно профспілковий рух у регіоні сформувався лише в серпні. Саме тоді на заводі Ельворта провели збори представників усіх машинобудівних заводів Єлисаветграда і виробили статут організації, створивши першу легальну профспілку.

— Роль профспілок в історії нашої країни переоцінити важко, — зазначив голова ради Федерації профспілок області Яків Бондар. — Профспілки, покликані захищати інтереси трудящих, завжди будуть актуальні. Допоки існують капітал і наймана праця.

А стосовно самої книги Яків Бондар зауважив, що це — перша в Україні солідна історична праця, присвячена становленню та розвитку профспілкового руху і тим завданням, які ставили профспілки упродовж своєї діяльності.

Народний депутат України Микола Садовий у своєму виступі під час презентації видання наголосив, що на нинішньому етапі профспілкам варто активніше включатися в процес законотворення і ефективніше боротися за права трудящих. А ще — делегувати своїх діячів у ради та інші представницькі органи всіх рівнів.

Кіровоград.