Керівники провідних підприємств ВАТ «Кіровоградолія» та корпорації «Формула смаку» розповіли журналістам про застосування в їхньому виробництві енергозберігаючих технологій. Висновок із почутого напрошується один: навіть високорентабельні підприємства за нинішніх умов легко можуть стати банкрутами, якщо держава не піде їм назустріч.

Електроенергія з лушпайок

Голова правління ВАТ «Кіровоградолія» Володимир Умрихін розповів, що його підприємство не чекало вказівок і почало впроваджувати енергозберігаючі технології ще вісім років тому. Задля цього переобладнали підприємство, замінили застаріле обладнання на нове імпортне.

— Вклавши у цю справу понад десять мільйонів власних коштів та залучених інвестицій, ми встановили нові виробничі лінії. У такий спосіб підвищили продуктивність праці вдвічі, водночас затрата електроенергії зросла лише на двадцять відсотків, — підкреслив він.

Однак на досягнутому переробники зупинятися не мають наміру. Найближчим часом на підприємстві запустять власну міні-ТЕЦ, яка на сімдесят відсотків забезпечуватиме потреби підприємства.

— У нас завжди був надлишок теплової енергії від спалювання відходів виробництва, — каже Володимир Умрихін. — Тож ідея напрошувалася сама. Чому не переробляти теплову енергію на електричну? Підрахунки показали, що спалювання лушпайок від насіння дасть нам електричну енергію, яка майже цілком зможе забезпечити весь виробничий процес. У подальшому, можливо, навіть зможемо її продавати. Для цього вже закуплено турбіну потужністю 1,7 мегават.

Володимир Умрихін щиро сподівається, що держава підтримає пілотний проект і допоможе, якщо не грошима, то хоча б надасть пільги в кредитуванні чи податках.

Хліб не дорожчатиме?

Хліб — продукт соціальний, і ціни на нього здебільшого регулює держава. Отож, щоб підприємствам галузі не вилетіти в трубу, доводиться увесь час вигадувати щось нове для зниження собівартості продукції. В основному, як розповів журналістам голова корпорації «Формула смаку» Олександр Табалов, ставка робилася на те саме переобладнання підприємств.

— Починаючи з серпня минулого року держава повернулася обличчям до виробників хліба, — розповідає він. — Це дало нам можливість безмитно ввозити в Україну імпортне обладнання. Вперше новими лініями ми устаткували Черкаський хлібокомбінат. Порівняно зі старою лінією вітчизняного виробництва, заощаджуємо природний газ більш як удвічі. Скажімо, на виробництво однієї тонни хліба замість 70 кубічних метрів газу витрачаємо лише 26.

За нових цін на газ (а вони всупереч запевненням уряду підвищилися до 130 доларів за тисячу кубічних метрів) таке переобладнання стало неможливим, бо, за словами Олександра Табалова, у корпорації дефіцит коштів становить близько п’яти мільйонів гривень. За нинішніх обставин гроші, які мали б піти на вдосконалення чи оновлення виробничого процесу, найімовірніше, залучать на штучне зниження собівартості продукції. Чи довго так триватиме, невідомо...

Голова зазначеної корпорації не приховував свого здивування заявою в. о. міністра аграрної політики Олександра Баранівського про те, що в країні немає підстав для підвищення цін на хліб. Адже зерно в Україні не дуже високої якості, хоча купуємо його за ціною, яка вища, ніж у Західній Європі та Америці, обладнання закуповуємо у Західній Європі за світовими цінами, газ відтепер також одержуємо за світовими цінами. От і виходить, що буханка хліба у нас коштує в середньому півтори гривні, в Європі також півтора, але — євро...

Нині, як зауважив Олександр Табалов, рентабельність підприємств корпорації становить лише п’ять відсотків. За собівартості хліба в 95 копійок його відпускна ціна — одна гривня. Яка буде собівартість за нових цін на газ, поки що невідомо, адже розцінки на нього прийшли лише днями. Тому Олександр Табалов, як і Володимир Умрихін, сподівається, що уряд піде назустріч виробникам соціального продукту: знову-таки, стосовно пільгового оподаткування та кредитів.

Гра в мовчанку триває...

Присутній на прес-конференції заступник начальника головного управління економіки Кіровоградської облдержадміністрації Василь Завгородній оптимізму не додав і відбувся здебільшого загальними фразами. Він повідомив, що в державі і в області діють програми з енергетичного збереження. Розраховані вони до 2010 року. Звісно, до них вноситимуть поправки, але поки що йде нагромадження досвіду...

Скільки воно триватиме, почути не довелося, однак сумнівів про те, що підприємствам доведеться випливати самотужки, і що випливуть аж ніяк не всі, ні в кого не залишилося.

Кіровоградська область.