І все-таки дива на світі є. І одне з них розташоване в Одесі на березі моря. Ім’я цього дива — дитячий комплекс «Перлина» для дітей-сиріт, відкриття якого відбулося днями.

Справді, навіть слова знайти важко для того, щоб розповісти про цей рай для дітей. Комплекс розраховано на 80 дітей. Його поділено на вісім секторів — чотири на першому поверсі, чотири — на другому. У кожному секторі —спальна кімната на десять дітлахів, ігрова кімната, домашній кінотеатр, душові кабіни, буфет-кухня, кабінети дитячого психолога і лікаря-логопеда.

У величезному холі — скляна стеля, яка на верхньому поверсі слугує як підлога. У центрі холу —величезне двоповерхове надувне ігрове містечко з лабіринтами, гірками. А ще діти зможуть скористатися водяним басейном-атракціоном, астрономічною обсерваторією, художньою студією, пограти в кеглі, покататися на роликових ковзанах, самокатах і машинках. В усьому приміщенні — тепла підлога.

Будинок споруджено у формі православного хреста. Така ідея Оксани Дроган, виконавчого директора благодійного фонду «К», який звів цей дитячий комплекс. Голова наглядової ради зазначеного фонду Валерій Локайчук розповів «Голосу України», що на спорудження будинку для дітей, котрі не мають ласки батьківської, було витрачено 12 мільйонів гривень.

— Та хіба в грошах річ, — каже він. — Радість від того, що менше стане дітей, які ночують на вулицях, порівняти не можна ні з чим.

Перші маленькі мешканці «Перлини» з’являться в переддень православного Великодня. Прийнято рішення, що дітей, які потраплять у притулок для дітей-сиріт, виховуватимуть у ньому до повноліття. Тобто звідси вони підуть у перший клас, звідси підуть у велике життя.

Проект благодійного фонду «К» — пілотний у серії будівництва дитячих установ Одеси. Як відзначила Оксана Дроган, вона розраховує на те, що в Одесі почнеться благодійний бум з будівництва дитячих установ для сиріт.

До речі, депутат Одеської міської ради Олексій Косьмін (відомий підприємець) з таким прогнозом згоден і готовий брати участь у реалізації дитячого благодійного проекту. Таку само думку висловлювали й інші бізнесмени, які були присутні на церемонії відкриття «Перлини».

Навчання і виховання дітей відбуватиметься за методикою Монтесоррі. Суть цієї методики полягає в тому, що пізнавальна діяльність дитини не знатиме обмежень. Захотів щось виліпити — будь ласка, ось тобі пластилін чи глина. Захотів побути теслею — візьми рубанок чи пилку. П’ять вихователів «Перлини» уже пройшли навчання з методики Монтесоррі.

На церемонії відкриття притулку для дітей-сиріт була присутня голова наглядової ради благодійного фонду «Україна-3000» Катерина Ющенко.