Як, на ваш погляд, рятуються від холоду в тракторній бригаді? Як і колись: беруть шматок азбестової труби, натягають на неї електроспіраль, потім ставлять посередині приміщення і гріються. Витрата електроенергії — 10—15 кіловат. Чимало, але що поробиш. Так було і так ще є. Але тепер з’явилася тому альтернатива.

— У мене в руках практично ціла котельня, — демонструє кореспондентові «Голосу України» одну з україно-російських розробок перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир АЛЬОХІН. — Невелика трубка з вигином вмикається у звичайну розетку, роблять трубні розводи по одній—двом кімнатам, і тепло забезпечено. До того ж витрата електроенергії при роботі цієї мікрокотельні усього 0,3—0,4 кВт. І не треба тягти до віддалених будинків підземні газові комунікації, закуповувати додаткове устаткування: включив «грілку» в мережу — і грійся. І таких знахідок, що дають можливість заощаджувати енергоресурси, в області зібрали вже чимало.

Узятися за пошук резервів тут вирішили усім миром. Для початку провели наради, «круглі столи» із ученими, раціоналізаторами, де порушували те саме питання: що можна зробити для зменшення нераціонального використання енергоносіїв. Адже раніше багато хто не обтяжував себе тим, що в Європі, наприклад, на мільйон населення за рік використовують мільярд кубів газу. У нас — удвічі більше. А якщо взяти нашу комунальну сферу, то в собівартості подачі і споживання одного кубометра води частка електроенергії сягає 50 відсотків. У Європі — не більш 20—25. Коли це порівняли — багато хто за голову взявся.

— Чому ми наймарнотратніші у світі?

— Свого часу, коли будували великі водонасосні станції, ставили потужне устаткування, про економію, як правило, не думали, — каже Володимир Альохін. — А коли рік тому над цим замислилися — на модернізацію не було грошей. Тепер відступати нікуди. Тому створили робочу групу, узагальнили все позитивне, що є на сьогодні в області і за її межами, взяли на облік багато ноу-хау, рацпропозиції. Навіть ті, що роками «лежали в скринях, покриті пилом».

За підсумками презентацій нововведень (їх проводитимуть постійно) передбачається провести атестації будинків і будівель. Потім, маючи варіанти різних рішень теплозаощаджения й економії енергоносіїв, кращі впроваджувати у виробництво. Десь замінити котли, які вже морально і матеріально застаріли, десь встановити нове модульне устаткування, а десь промити систему або утеплити вікна і двері, поставити додаткові краники на батареях. Нещодавно відкрили в Петропавлівці сучасну лікарню. Усе зробили на «відмінно». Але всі приміщення, незалежно від того, є там хворі чи ні, опалюють однаково. А якби на кожній з батарей передбачити автономний регулятор тепловідведення? Начебто дрібниця, а економія була б відчутна. Або взяти найвіддаленішу у Синельниківському районі Писарівську восьмирічну школу. Там, особливо в спортзалі і їдальні, завжди було холодно. Діти не знімали верхній одяг. Уперше за всі роки тут зробили промивання системи опалення. Тепер у всіх приміщеннях — як на пляжі. Довелося навіть зменшити обігрів. А значить і витрати газу. Витратили на промивання 12 тисяч гривень. Але вже підрахували, що витрати окупляться за три роки. І це цілком реально зробити повсюдно. Рекомендації вже розробляють по кожному району, місту.

— А чи вистачить на все це грошей? Адже ви казали, що багато розробок були в запасниках і «під сукном» через брак коштів на їх впровадження.

— Звичайно, швидко це зробити не вдасться. Але ми вже цього року багато чого ремонтуватимемо, реконструюватимемо або модернізуватимемо із врахуванням енергоощадних технологій. Так само й у будівництві. Намагатимемося консолідувати бюджетні гроші на рівнях області, міста, району і спрямувати їх на цю справу. Передусім, звичайно, для бюджетних організацій. А госпрозрахунковим підприємствам треба допомогти з наданням вигідних кредитів. З банками про це вже ведуть переговори.

— Чи передбачається стимулювання найактивніших Кулібіних і тих, хто береться впроваджувати їхні ідеї?

— Стимули будуть обов’язково. Ведемо роз’яснювальну роботу, тиражуємо цікаві починання. Все спрямовано на те, щоб кожен був налаштований на «хвилю економії». І в побуті, і на виробництві. Щоб кожного зацікавити раціонально використовувати воду і теплокалорії, ощадливо виплавляти тонни металу або випікати кілограм хліба...

— Кажуть, що масова газифікація сіл тепер може обернутися непоправними втратами в енергозаощадженні. Люди нерідко цілодобово безперервно витрачають газ на опалення приміщень, багато хто з них відмовляються встановлювати лічильники.

— Кожен має право сам вирішувати, яким енергоносієм користуватися. Де більше витрачати газ, де — електроенергію. А хтось узагалі топить тільки дровами. І не хоче змінювати звичку. Головне — чітко усвідомити: дешевої енергії уже не буде, економія має стати звичкою. Як давно це роблять у розвинених країнах. Держава, в свою чергу, зобов’язана удосконалювати контроль і облік, створювати вигідні умови економії. Наприклад, для установки лічильників у кожній квартирі і будинку. ОДА уже прийняла рішення укладати прямі договори про співробітництво з енергетиками, газівниками. Перший такий контракт з обленерго вже дає позитивні результати. Кожен приклад дбайливості не слід залишати без уваги. Те, що зробили в Писарівській восьмирічці, вже знають у колективах усіх шкіл. Упевнений, що діти цієї школи, одержавши наочний урок ощадливості, тепер інакше думатимуть про заощадження тепла й електроенергії.

Дніпропетровськ.