Щойно в Камінному залі Київської фортеці відбулася презентація розкішної книжки «Шугаї» — першої з десятитомного проекту «Історія Верховинського краю» Станіслава Аржевітіна.

С. Аржевітін — заступник в.о. міністра МНС, секретар Ради українського козацтва при Президентові України, а найголовніше — дослідник Верховинського краю. «Шугаї» — книжка, де розповідається про його рідне село Колочаву, що на Закарпатті.

Головним героєм художньо-документального видання є колочавський юнак Нікола Сюгай, який увійшов в історію і народний епос як останній карпатський опришок Микола Шугай. Він став національним героєм чеського і словацького народів.

На презентації були присутні земляки автора, зокрема Василь Гінчук, науковець, директор колочавської школи Михайло Дилигай, директор Закарпатського державного архіву. Були також присутні Микола Бідзіля, голова Закарпатського земляцтва в Києві, та Герой України Петро Тронько.

Весь вечір лунали чарівні мелодії колочавських коломийок — на сопілці, барабані, баяні та скрипці. Потім присутні переглянули аматорський фільм «Повернення Шугая», знятий улітку 2004 року в Колочаві. Автор ідеї, сценарист, режисер і продюсер (а також виконавець головної ролі) — Станіслав Аржевітін.