Позавчора в Будапешті (Угорщина) відбувся конгрес УЄФА, на якому Україна разом із Польщею представляли спільний стенд у боротьбі за Євро—2012. Виставляли їх також наші суперники в цій боротьбі — Італія і спільно Угорщина та Хорватія. Ввечері того дня на прес-конференції в Києві президент Федерації футболу України Григорій Суркіс та в. о. міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко розповіли про будапештські оглядини.

Показали відеофільм, з якого було помітно, що представлення українсько-польського стенду відвідало найбільше гостей. Серед них — президент УЄФА Леннарт Йоханссон та президент ФІФА Йозеф Блаттер. Італійський та угорсько-хорватський стенди видавалися не такими яскравими і переконливими, як наш. Біля нашого було постійно велелюдно. І це завдяки насамперед українській гостинності. Саме на цьому наголосив пан Суркіс. Був чудовий стіл. А українська горілка з перцем та бутерброди з салом мали неабияку популярність. Навіть Зеп Блаттер кілька разів піднімав чарку зі справжнім козацьким напоєм, заїдаючи салом та спілкуючись з президентом НОК України Сергієм Бубкою і міністром Юрієм Павленком.

Пан Йоханссон, як і більшість гостей конгресу під час представлення стенду, також віддав перевагу українській гостинності. І Блаттер, і Йоханссон провели біля нашого стенду чимало часу. Зокрема, президент УЄФА щиро зізнався, що дуже радітиме, якщо Україна разом із Польщею стане господаркою Євро—2012.

За словами Юрія Павленка, під час презентації у Будапешті представників УЄФА, природно, цікавила позиція влади. Плюсом для нас стало те, що на конгресі були присутні міністри спорту України та Польщі, тоді як від інших претендентів — не було. «Я переконався особисто, що наша заявка має неабиякі шанси на перемогу. Зокрема, президент ФІФА Йозеф Блаттер дипломатично оцінив наші шанси як 33,3 відсотка», — сказав Юрій Павленко. Він запевнив, що проблему з НСК «Олімпійський» він тримає на особистому контролі і налаштований на те, щоб представники фірми-забудовника надали проект евакуації вболівальників на 95 000 місць — 83 тисячі глядачів та більш як 10 тисяч обслуговуючого персоналу.