Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у відкритті Центру ранньої медико-соціальної реабілітації для дітей із малозабезпечених родин у Житомирському обласному будинку дитини «Малятко» для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Родина Литвинів — Володимир Михайлович та його дружина Тетяна Костянтинівна — опікуються долею дітей-сиріт у Житомирському будинку дитини вже не перший рік. Завдяки їх допомозі стала можливою і добудова довгоочікуваного реабілітаційного центру, який розпочали зводити ще 10 років тому. За словами головного лікаря обласного будинку дитини Світлани Урсуленко, у центрі діятиме два відділення — медичної діагностики та фізіотерапевтичної реабілітації, а також педагогічної корекції, 17 медико-соціальних кабінетів, оснащених новітнім обладнанням. Адже діти, котрі потрапляють до дитбудинку (нині тут виховують 125 малюків від народження до п’ятирічного віку) мають передусім вади та захворювання нервової системи і психіки. Загалом на будівництво Центру медико-соціальної реабілітації було залучено 130 тисяч гривень — із місцевого бюджету та кошти благодійників.

Нині у дитбудинку планують відкрити до 1 червня ц. р. ще один центр — для одиноких мам. Бо майже 30 відсотків дітей, котрі опиняються у сиротинці, народжені не в шлюбі. В цьому центрі планують надавати одиноким матерям змогу здобути спеціальність у навчально-виробничому комплексі на базі одного з підприємств Житомирщини. В цей час їхні діти перебуватимуть у дитбудинку, а ввечері мами будуть разом з ними. Для початку в такому центрі зможе проживати десять мам з малюками. Однак для завершення цього авторського проекту потрібно ще залучити 700 тисяч гривень.

Відкриваючи реабілітаційний центр, Володимир та Тетяна Литвини запалили свічки у формі двох сердець, що символізують небайдужість до чужої біди.

Володимир Литвин розповів, що Житомирським будинком дитини більше опікується його дружина, однак він та його родина і надалі відвідуватимуть і допомагатимуть обділеній долею малечі. «Ці діти повинні мати майбутнє, бо вони мають право бути повноцінними громадянами суспільства, і право на дитинство», — сказав Голова Верховної Ради.

А відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту «категорично порадив» Президенту України підписати схвалені парламентом зміни до виборчого закону щодо уточнення процедури голосування, котрі унеможливлять порушення під час виборів та нададуть змогу всім громадянам України скористатися своїм виборчим правом. Володимир Литвин зауважив, що Верховна Рада свою частину дороги для забезпечення чесних виборів пройшла, а тепер слово за Президентом.

Київ — Житомирська область.