Делегація Європейського парламенту 24—27 березня відвідає Україну для спостереження за виборами до Верховної Ради. Її очолюватиме керівник Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівець. 27 березня європарламентарії мають намір провести підсумкову прес-конференцію. Загалом за парламентськими виборами в Україні спостерігатимуть 3518 іноземних спостерігачів.

* * *

Центральна виборча комісія дозволила дільничним виборчкомам, що перебувають на 151 судні, котрі йдуть у плавання під Державним прапором України, самостійно виготовити бюлетені на вибори Верховної Ради за формою й текстом, установленими ЦВК.

* * *

Партія Зелених України має намір завершити виборчу кампанію побиттям світового рекорду наймасовішого поцілунку. Зелені закликають усіх жителів України 24 березня, рівно опівдні, залишити свої справи і... поцілуватися. Поцілунок має тривати не менш як 34 секунди.

* * *

Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Хмельницької області зобов’язала міську територіальну виборчу комісію скасувати рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови — чинного градоначальника Миколи Приступи. Суд установив факт надання виборцям коштів під час виборчого процесу Хмельницькою міськ-радою, міським головою і визнав це агітаційним заходом на користь кандидата. Суд також вважає, що Микола Приступа використовував для передвиборної агітації підлеглих йому осіб та ресурси міськради. Постанова суду є остаточною і оскарженню не підлягає, однак Микола Приступа та його команда з таким рішенням не погоджуються і звернулися з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду.

* * *

Колегія Дніпропетровського обласного апеляційного суду задовольнила скаргу обласної організації Партії регіонів і скасувала рішення Кіровського райсуду Дніпропетровська про зняття з виборчих перегонів до облради представників цієї партії. Минулого тижня за поданням обласного осередку НРУ райсуд визнав порушення законодавства про проведення передвиборної агітації під час урочистого вечора на честь Жіночого свята, на якому представники Партії регіонів буцімто разом із подарунками роздавали агітаційні матеріали. Апеляційний суд визнав, що той святковий вечір організувала обласна рада ветеранів, яка й підготувала жінкам подарунки, а партійний осередок до фінансування заходу жодного стосунку не мав. Тепер рішенням суду представникам ПР поновлено право брати участь у виборах до облради.

* * *

Народний депутат України від Херсонщини Олександр Ткаленко зняв свою кандидатуру з виборчих змагань за крісло міського голови Херсона. Підставою для цього, за його словами, стали некомпетентність та професійна нездатність керівництва міської територіальної комісії організувати вибори відповідно до вимог закону.

* * *

Активісти Блоку Юлії Тимошенко з Житомирського району пікетували... обласний штаб свого ж блоку із гаслами «Припиніть репресії проти однопартійців». На прес-конференції організатори акції стверджували, що обласне керівництво блоку подало до ТВК не той список кандидатів у депутати Житомирської райради, що було затверджено на районній міжпартійній конференції, а зовсім інший. Десятьох членів ВО «Батьківщина», котрі намагалися відстояти свою позицію, виключили з партії, а на міжпартійній конференції викреслили з попереднього списку 28 кандидатів із 50.

За повідомленнями власних кореспондентів та прес-служб політичних сил.