Після виборів, 4 квітня, Верховна Рада України може розглянути низку законопроектів, які потребують невідкладного прийняття. Про це повідомив під час зустрічі з громадськістю чотирьох районів Житомирщини глава парламенту Володимир Литвин. Відповідні служби за його дорученням уже готують документи, а напрацьований пакет буде запропоновано для узгодження лідерам фракцій і груп.

Нагадаємо, що в останні дні своєї роботи народні депутати ухвалили важливі закони стосовно проблем села, медицини, комунального господарства. Однак Президент застосував право вето до цих документів. «Я думаю, що це буде небагато законів, все залежатиме від настрою народних депутатів, а настрій залежатиме від голосування 26 березня», — зазначив Володимир Литвин. Він укотре наголосив, що не бачить реальних ризиків для зриву перегонів. «Десь о 10-й годині ранку буде відома більш-менш загальна картина, як проходить голосування по Україні», — сказав він і додав: усе залежить від того, чи зможуть відкритися всі виборчі дільниці.

Говорячи про підготовку до виборів 26 березня та про те, як він оцінює дії конкурентів у парламентській боротьбі, Володимир Литвин наголосив, що хотів би не давати оцінок та «не нагнітати пристрасті». «Йде боротьба за владу. Банальна, відкрита боротьба за крісла», — зазначив він.

Голова Верховної Ради висловив задоволення з приводу того, що на виборах 26 березня українці отримали змогу зробити вільний вибір і задекларувати свою позицію: «Як людина, яка знає те, що було під час президентських виборів, хотів би побажати, щоб у нас не було підстав для повторення подібної ситуації, зазначив Володимир Литвин, — Неважливо, який буде результат, важливо, як ним хочуть скористатися деякі політики, що намагаються виставити народ арбітром у своєму протистоянні».

Він висловився проти референдуму стосовно двомовності: «У нестабільній країні, у нестабільному суспільстві референдуми не проводяться». А російська мова, на його переконання, має залишитися в Україні мовою міжнаціонального спілкування. «Якщо буде введено двомовність в Україні, буде одна державна мова — російська. А це неможливо в державі, котра називається Україною».

Глава парламенту поділився, що головне завдання на майбутнє — забезпечити стабільність у державі. Найперше, за його словами, після виборів у зв’язку з тим, що Україну визнано державою з ринковою економікою, треба підвищити вартість робочої сили у загальній вартості продукції.