Представники «Голосу України» вирушили до однієї із найвіддаленіших «точок» Донецької області — Красного Лиману, щоб особисто вручити передплатникам призи. Наші читачі Володимир Петрович Капшук та Сергій Іванович Ковзель виграли футболки від Міжнародного Слов’янського університету (Харків) із логотипами університету та нашої газети.

Відрядження на північ області — чудова нагода дізнатися про те, чим живуть мешканці міста і району. А найкращим «барометром» стала пряма лінія, яку цього дня провів міський голова Леонід Перебийніс. На 44 дзвінки відповів протягом двох годин керівник міста. Із них близько десятка стосувалися газифікації вулиць і будинків.

— Торік у місті газ отримали ще 60 вулиць і будинків, це приблизно 12 відсотків населення, — прокоментував Леонід Григорович. — Частково роботи були профінансовані населенням, частково — з бюджету. Люди відчули смак до газифікації. Хтось дякував, хтось турбувався про себе. Нещодавно сесія обласної ради прийняла програму розвитку систем газопостачання населених пунктів області. У програмі передбачено розв’язання проблем і нашого міста. Роботи з газифікації триватимуть і цього року.

Мешканці Красного Лиману телефонували міському голові з різних питань. Хтось не отримав державний акт на землю, хтось скаржився на сусідські бур’яни чи на те, що на вулиці женуть самогон або крадуть метал (називалися адреси). Болючим для краснолиманців залишається питання працевлаштування. Всі хочуть працювати на залізниці, найбільшому та найстабільнішому підприємстві міста, але там не в змозі дати роботу всім бажаючим. За даними міського центру зайнятості, нині на обліку перебувають тисячу осіб, із них приблизно чверть — безробітні до 28 років, майже половина — від 28 до 35 років. І хоча протягом року працевлаштовані 1072 особи, лави безробітних постійно поповнюються. Потрібні нові виробництва, де б могли знайти себе молоді люди.

Городяни і селяни, які телефонували на «пряму лінію», висловлювали стурбованість станом бюджетної сфери — соціального захисту, медицини, освіти. Вирішити частину проблем могло б надання Красному Лиману статусу міста-курорту. Мальовнича природа краю приваблює тисячі відпочивальників, але, на жаль, цей факт ніяк не відбивається на наповненні місцевого бюджету.

— Формульний підхід, який використовується для всієї України, не враховує особливостей нашого міста, — підкреслив Леонід Перебийніс. — Ставити питання про закриття шкіл та дитячих садків буде неправильно. Але що можна зробити, коли 90 відсотків виділених коштів, а то й більше, іде на зарплату? Немає грошей на розвиток закладів, на заохочення працівників. Ми не вимагаємо нічого надзвичайного. Але просимо, щоб наш бюджет забезпечував потреби соціальної сфери міста.

Ліна КУЩ,Ірина ОЛЬШАНСЬКА.