Десять кращих студентів Рівного до завершення навчального року отримуватимуть щомісяця по 250 гривень стипендії міського голови.

— Такі стипендії є у багатьох містах, але у нашому відбір майбутніх стипендіатів проходить у два етапи серед студентів не лише державних, а й недержавних вузів, — розповідає депутат Рівненської облради, заступник міського голови Світлана БогатирЧук-Кривко. — На першому кандидатури (а це молодь, яка добре навчається й активна у громадському житті) подають ректорати вузів і студентські профспілки у міськвиконком. На другому претенденти пишуть і захищають свої проекти, автори десяти кращих з яких і стають стипендіатами.

Цьогоріч, скажімо, молоді була запропонована тема «Роль студентського самоврядування у розв’язанні соціальних проблем Рівного».

Чи були цікаві проекти і який найкращий?

— У юнаків і дівчат чимало цікавих ідей. Багато їх у проекті четвертокурсника педагогічного факультету державного гуманітарного університету Леоніда Мустяци, робота якого визнана кращою. Він запропонував, зокрема, залучати бездомних за платню до прибирання міста; створити робочі місця для студентів. На думку Леоніда, вони могли б озеленювати місто, він прорахував необхідний для цього бюджет.

А ось студентка того самого вузу Тетяна Надаховська, крім вже згаданих проблем, пропонує спосіб розв’язання найгострішої з них — соціального житла для молодих сімей, а також участь студентів у реконструкції пам’яток архітектури і старих будинків, допомозі інвалідам і сиротам. Тетяна конкретно пропонує, як це все зробити.

Міська влада два останні роки активно співпрацює із студентськими організаціями, залучає їх до реалізації проектів. На жаль, хороші справи не всі вітають. Скажімо, ректор одного національного університету, знехтувавши думками й бажаннями студентів, офіційно відмовився від стипендії міського голови. Отож позбавив претендентів матеріальної допомоги, а місто — гарних ідей.

Рівне.