Міністерство освіти і науки України запроваджує педагогічний експеримент у системі вищої освіти України з навчання основ інформаційних технологій.

МОНУ та компанія «Майкрософт Україна» провели семінар-нараду, присвячену початку експериментального проекту з навчання викладачів і студентів педагогічних вищих навчальних закладів (ВНЗ) інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

Педагогічний експеримент передбачає розробку навчально-методичних матеріалів та курсів для організації навчання викладачів і студентів «Основ інформаційних технологій», а також низку курсів для навчання майбутніх вчителів та вчителів інформатики.

Підкреслюючи актуальність проекту, Ярослав Болюбаш, директор Департаменту вищої освіти МОН, зазначив, що починати використовувати інтерактивні методи навчання потрібно вже зараз.

— З лекціями, семінарами і лабораторними роботами в тому вигляді, в якому їх проводять сьогодні, наша освітня система далеко не піде. І йдеться не про те, як навчити освітян натискати на кнопки комп’ютера. Викладач педагогічного ВНЗ повинен уміти ставити задачу, яка стимулюватиме студентів збирати й аналізувати інформацію з різних предметних галузей за допомогою ІКТ. Майбутні педагоги, у свою чергу, після закінчення освітнього закладу мають досконало володіти методами розробки навчальних програм нового покоління і розвивати інтерес до них вже у своїх підопічних-учнів.

За словами менеджера програм у сфері освіти компанії «Майкрософт Україна» Ольги Бунятян, програма передбачає і навчання основ ІКТ, і поглиблену підготовку вчителів з інформатики.

В експерименті візьмуть участь близько 80 педагогічних ВНЗ (зокрема, і післядипломної освіти) країни. Другий етап експерименту (2008—2009 роки) передбачає коригування навчальних програм і їхню апробацію на більшій кількості навчальних закладів.