У час високих технологій і комп’ютеризації найрізноманітніших сторін нашого життя особливо гостро постає питання боротьби з усіляким піратством, захисту творчого доробку інженерів, митців, винахідників. «У чому проблема?» — може запитати необізнана людина. А в тому, що рівень піратства чужої інтелектуальної власності, як стверджують фахівці, «зашкалює» за 90 відсотків. Поки що з цією бідою, яка завдає багатьом країнам мільярди доларів збитків, справитися не можуть навіть найрозвиненіші країни. А що вже казати про окрему творчу особу — інженера, винахідника чи, скажімо, поета-пісняра, — яких нерідко обкрадають пірати?

Щоб успішно, а головне професійно з цим боротися, уміти захистити свій творчий набуток, необхідно бути обізнаним насамперед у сфері творчої праці, її спадщини, правового захисту. І тут чи не найбільшим порадником і помічником стане науково-практичний журнал «Інтелектуальна власність». Про високий рівень матеріалів, які публікуються на сторінках журналу, свідчить той факт, що його засновниками з-поміж інших є Міністерство освіти та науки України та державний департамент інтелектуальної власності, НАН України, а саме видання рекомендовано міністерством для використання в усіх вищих навчальних закладах ІІІ—ІV рівнів акредитації незалежно від форм власності при опануванні дисципліни «Інтелектуальна власність». Міносвіти також зобов’язав вищі навчальні заклади створити підрозділи, які опікувалися б правами та об’єктами інтелектуальної власності.

Розвиток та капіталізація бізнесу, інтеграційні процеси, ринкові стосунки, коли, здається, усе без проблем продається і купується, коли законодавче поле лише формується, особливої гостроти набувають питання поширення і продажу чужої інтелектуальної власності. Тож спеціалізований журнал, який у 1998 році заснувало Патентне відомство країни, тут, як ніхто, вам допоможе.

Журнал з 2003 року одержав «друге дихання», оскільки з цього часу редакція набула статусу юридичної особи, а координатором наукових тем стала НАН України. І хоча видання давно має своїх постійних читачів — патентних повірених, держслужбовців, науковців, — сьогодні він стане у нагоді кожному, хто так чи так стикається з таким вагомим поняттям, як «інтелектуальна власність».