зізнався під час учорашньої зустрічі з представниками місцевого самоврядування та громадськістю Чуднівського, Любарського, Червоноармійського та Романівського районів Житомирщини Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Він подякував своїм землякам за роботу для стабільності, передбачуваності й результативності. Глава парламенту привітав працівників культури з їхнім професійним святом і зазначив, що якби не було культури на селі, не було б і геніїв та міських інтелігентів.

«Я часто задаю собі запитання, — сказав Володимир Литвин, — чому регіон має деякі показники гірші за середні по Україні». (Скажімо, середня зарплата в країні становить 826 грн., а на Житомирщині — 602.) Прикро, продовжував глава парламенту, що земляцтво з Житомирщини одне з найпотужніших в Україні, а його представники не можуть зібратися разом і попрацювати для області, замість того щоб обливати один одного брудом. «В. о. прем’єр-міністра, міністр АПК, міністр закордонних справ, голова Фофнду державного майна... Які ще посади потрібні?» — запитував Голова Верховної Ради і додав, що запропонував своїм землякам взяти кожному шефство над районом чи проблемою Житомирщини.

Володимир Литвин відповів і на численні запитання мешканців районів. Селяни цікавилися: як виживати селу і чи підніметься воно з колін під час проголошеного року села. Рік села, переконаний глава парламенту, це не конкурс творчих колективів, а конкретна підтримка уряду, після якої селянину буде вигідно працювати на землі. А, приміром, нині, за словами Володимира Литвина, більшість районів Житомирщини не готова до весняно-польових робіт. Кошти не надійшли, хоча вони виділені і є. Парламент, переконував глава парламенту, зробив усе можливе, щоб передбачити в бюджеті цього року підтримку селу і місцевій владі, а також ухвалив низку вкрай важливих законопроектів.

«На нас лежить велика відповідальність за те, щоб вибори 26 березня відбулися спокійно та достойно. І не було нових збурень». А відповідаючи на запитання стосовно президентських виборів у Білорусії, Голова Верховної Ради заявив: «Я за те, щоб поважати вибір народу. Я не прихильник приєднання України до тих дій, які призводять до ізоляції Білорусії. Бо це буде ізоляція народу. Я проти того, щоб ми інших вчили демократії з урахуванням того, що у нас дома є що робити».

Реальних підстав стверджувати, що парламентські вибори в Україні не відбудуться, вважає Голова Верховної Ради, немає. Все, на його переконання, залежатиме від того, як працюватимуть виборчі дільниці. Крім того, глава парламенту поділився, що не хотів би, щоб були підстави ставити під сумнів результати виборів навіть в окремому виборчому окрузі. І закликав усіх учасників виборчого процесу не звертатися до суду стосовно зняття кандидатур своїх суперників з виборів. А під час виборчих перегонів, на його переконання, немає головного: змагання ідей, серйозної розмови, що відбудеться в країні після виборів і взагалі що їй потрібно.

Київ—Житомирська область.