Перепустка...до санвузла

Кам’янець-Подільська міська рада завше славилася тим, що вона «попереду планети всієї» іде назустріч підприємництву. Тут тобі і фонд для підтримки підприємців, і «єдине вікно», яке полегшує реєстрацію та отримання дозволів, і спеціально запроваджена посада «омбудсмена» при міському голові — радника з питань малого та середнього бізнесу. Не один проект за підтримки міжнародних фондів та урядів реалізовано в місті з цієї проблематики. Здавалося б, жоден комар носа не підточить. Але вже роками під боком у міськради не те що комар, а троянський кінь промишляє, зводячи нанівець передові зусилля самоврядців.

Мова піде про безправ’я, з яким зіткнулися приватні підприємці, котрі працюють на ринку. Це немало-небагато — понад дві тисячі робочих місць. Завод! Ці люди торік найперші й найактивніше підтримали помаранчеву революцію, відстоювали державність, і тепер їм невтямки, чому ж держава жодного кроку не зробила їм назустріч. Більше року вони змагаються на очах у місцевої влади та контролюючих органів з адміністрацією ринку — кам’янець-подільським виробничо-заготівельним підприємством (КВЗП) — за перегляд, на їх погляд, непомірно завищеної плати, яку вони вносять (авансом, інакше нарахують пеню!) на рахунок за послуги ринку. Поцікавившись, що ж це за послуги, будь-хто за голову схопиться. Щось із півроку воювали ринкові підприємці за право безкоштовно користуватися туалетом. Відвоювали... іменні бейджики-перепустки, навіть із фотографією, але до санвузла, що розташований на «окраїні» території і не відповідає жодним санітарним вимогам.

З персоналом на шиї

Підприємець Алла Войцехівська — одна з найактивніших борців за права базарників — розповідає таке:

— Ми вже не перший рік тут працюємо, у мороз, під дощем чи палючим сонцем. Ось бачите, з валянок не вилізаю. Але ми не поїхали за кордон, самі собі дали роботу. Стояли кожен за своїм столом, потім на вимогу адміністрації за власний кошт встановили ятки. Коли я попросила бухгалтерію видати мені калькуляцію послуг, там довго віднікувалися. Отримавши, зрештою, папірця, якого економіст Анатолій Мироненко відмовився підписувати, я здивувалася. Кіоск мій, то яку амортизацію мені нараховують? Опалення в точці немає — за що тоді беруть з мене гроші? Так само — за електроенергію. Я сама провела її в кіоск і плачу за лічильником. Кажуть, що розкидають на нас «потєрі на лінії». Це, може, з тих магазинів навколо ринку, які люстри продають і світять цілий день? А плату за воду виставили таку, ніби я перу щодня. Водомережа замерзла, та плату все одно вимагають. А ще — на зарплату персоналу КВЗП! З мене заправили аж 44 гривні 50 копійок щомісяця. Я погоджуюся — прибиральнику, сторожу, але цілих три пункти зарплатних — це кому? Разом нацокало 109 гривень 20 копійок на місяць. І кожен місяць нам обіцяють підняти цю планку. Чому, працюючи в таких тяжких умовах, ми маємо годувати базарну владу?

Директор КВЗП Микола Савчук, як висловилася голова правління організації роботодавців «Хмельниччина», член ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Надія Погосян, любить бігати поміж дощиком. Тому й «сухий»: хай би скільки критикували, лише б до відповідальності не притягали. Хто його запитає, як сталося, що буквально за два тижні, коли протест сягнув найвищої позначки, плата за послуги раптом різко знизилася? Це можна бачити на прикладі двох примірників калькуляції, виданих підприємцю Валентині Мрачковській, котра є й головою профспілки. Автору цих рядків, яка вже не раз порушує в ЗМІ тему базару, напевно, щоб не встромляла ніс не в свою справу, адміністрація ринку запропонувала спонсорську допомогу...

— На мій погляд, — прокоментував міський голова Олександр Мазурчак, — оплата послуг завищена. А ринковий збір, який іде до бюджету міста, визначений міською радою і не міняється вже багато років. Це дало змогу вивести з тіні гроші. Але ми не можемо наводити порядок на ринку, бо це підприємство підпорядковане облспоживспілці. Доходи його з року в рік зростають. Місту він віддає ринковий збір та плату за землю. Жоден метр землі всередині ринку міською радою не буде проданий, я категорично проти капітальної забудови, яку згодом хочуть викупити і... землю під нею.

Але земельку базарні кити таки приватизовують. Якщо викуплять усю — витіснять з ринку трудяг-індивідуалів, котрі й так не впевнені в завтрашньому дні.

На всякого коня —своя вуздечка

Люди ввійшли до профспілки «Спас», яка намагається їх відстоювати. Свої вимоги про регулювання податку для дрібного бізнесу передали до Верховної Ради, Президенту. 15 пунктів додатково внесли до угоди з ринком. Скажімо, роками не мали можливості в разі гострого захворювання невідкладно звернутися по медичну допомогу — тепер діє медпункт, щоправда, лише до обіду. На вимогу цього об’єднання відбулася інвентаризація всього ринку, було виявлено незареєстровані об’єкти торгівлі, і завідувачка відділу торгівлі виконкому Валентина Токар запевнила, що дохід від ринку в місцевий бюджет після цього зріс на 30 відсотків. Спілка домоглася, щоб створили комісію для перевірки достовірності розрахунку послуг підприємцям.

Здавалося б, найкращим виходом повинно бути колективне звернення до суду. Але базарники хочуть знайти компроміс. Боротьба — річ нелегка, вона вимотує. Не всі настирливі у відстоюванні своїх прав. Може, бачать, як крізь пальці дивиться на цю сваволю відділ контролю за цінами, який мав би перший здійняти тривогу? Начальник Валентина Цішковська намагається це питання обходити стороною, доки підприємці масово не почали штурмувати міську раду і не надійшло відповідне розпорядження голови облдерж-адміністрації. Іван Гладуняк займає таку позицію: нарахування плати за послуги підприємцям на ринках треба звести до загальної прозорої схеми, щоб не було різнобою, а платити люди мають лише за фактично надані послуги, підписуючи акт про виконані роботи.

У Кам’янці знову було створено фахову комісію. Цього разу вона таки завершила свою роботу і склала акт. Але підприємці мають до нього зауваження. Наразі підвищення оплати послуг, яким ринок погрожував то з першого січня, то з першого лютого, поки що зупинено. Перемога?! Та ні, на наш погляд, перепочинок. Затишшя перед виборами, яке в тумані невідомості так нагадує троянського коня... Адже навіть окремі члени комісії заявили, що в принципі КВЗП може підвищувати ціни на свої послуги. А повернути неправомірно стягнуте? Пиши пропало? А коли мине 26 березня — чекай нової хвилі. Яка може накрити з головою тисячі людей, що працюють не лише в Кам’янці. Тож, швидше, — сумна поразка безправних, які ще тільки вчаться захищатися. На ринку почали подейкувати, що малі підприємці владі не потрібні. Ставку вона робить на середній бізнес, адже серед тих, хто побував у депутатах, є чимало власників магазинів. А базарні створюють конкуренцію і їх треба витіснити. Якщо це не так — нехай влада доведе, що вона вміє захищати людей. Своїх же виборців! Тим паче справді необхідна єдина обласна політика в оплаті послуг на ринках. І недремний контроль.